ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Σαρίφ

Πακιστάν: Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Σαρίφ
REUTERS/Faisal Mahmood/File Photo

Πακιστανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, μετά την απουσία του από το δικαστήριο το οποίο εξετάζει κατηγορίες για διαφθορά.

Ωστόσο, ο Σαρίφ μπορεί να αποφύγει τη σύλληψη αν πληρώσει εγγύηση καθώς στο Πακιστάν «τα εντάλματα σύλληψης με εγγύηση» αποτελούν συχνά προειδοποίηση ώστε ο κατηγορούμενος να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Όμως, ένας δικαστής μπορεί να εκδώσει στη συνέχεια εντάλματα σύλληψης χωρίς εγγύηση που είναι πιο σοβαρά και μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη του, αν επιστρέψει στο Πακιστάν.

Ο Σαρίφ δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο καθώς πραγματοποιεί προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε η εφημερίδα Dawn και άλλες αγγλόφωνες εφημερίδες. Ο ίδιος είχε περάσει τις προηγούμενες εβδομάδες στο προσκέφαλο της συζύγου του στο Λονδίνο, όπου υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο.

Ο 67χρονος αντιμετωπίζει τρεις ξεχωριστές κατηγορίες για διαφθορά από το Εθνικό Γραφείο Καταλογισμού Ευθυνών (NAB), ένα σώμα κατά της διαφθοράς το οποίο διαθέτει δικά του δικαστήρια. Οι δυο γιοι του Σαρίφ και η κόρη του Μαριάμ, που θεωρείται πιθανή διάδοχός του, αντιμετωπίζουν επίσης δίκες στο NAB.

Παραιτήθηκε τον Ιούλιο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να τον αποπέμψει στη βάση πληροφοριών για εισόδημα από άδηλη πηγή, όμως ο βετεράνος ηγέτης παραμένει ο ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόμματος Πακιστανική Μουσουλμανική Ένωση-Ναουάζ (PML-N), αναφέρει το Reuters.

Οι Σαρίφ αποκαλούν τις διαδικασίες για διαφθορά σε βάρος τους συνωμοσία, αφήνοντας υπονοούμενα περί παρέμβασης του ισχυρού στρατού, ωστόσο αντίπαλοι χαιρετίζουν τις διώξεις ως ένα σπάνιο παράδειγμα κατά το οποίο πλούσιοι και ισχυροί καλούνται να λογοδοτήσουν. Ο στρατός αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η αποπομπή του, ακολούθησε διαρροές από τα Panama Papers το 2016, σύμφωνα με τα οποία η κόρη του και δύο γιοι του κατείχαν υπεράκτιες εταιρίες συμμετοχών καταχωρισμένες στις βρετανικές Παρθένες Νήσους τις οποίες χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν διαμερίσματα στο Λονδίνο.

Οι κατηγορίες στα δικαστήρια του NAB, σε βάρος του Σαρίφ, σχετίζονται με την ιδιοκτησία διαμερισμάτων στο Λονδίνο καθώς και με την ίδρυση δύο μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ