ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι: «Πρόωρη» η συζήτηση για αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης λόγω Καταλονίας

Ντράγκι: «Πρόωρη» η συζήτηση για αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης λόγω Καταλονίας
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε την Πέμπτη «πρόωρο» να εξετάσει τυχόν κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης από μια ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Να καταλήξουμε από τώρα σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο οικονομικής αποσταθεροποίησης είναι πρόωρο» είπε στους δημοσιογράφους ο Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί «με πολύ μεγάλη προσοχή» την κατάσταση η οποία «εξελίσσεται μέρα με την ημέρα».

Σε περίπτωση απόσχισής της από την Ισπανία η Καταλονία θα αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, κάτι που θα σήμαινε ότι οι τράπεζές της δεν θα λάμβαναν πλέον χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Η μεγαλύτερη τράπεζα της περιφέρειας, η Caixabank ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι παρατηρήθηκε κάποια εκροή καταθέσεων μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο αυτή η τάση έχει πλέον αναστραφεί.

Τόσο η Caixabank όσο και η Sabadell μετέφεραν αμέσως την έδρα τους σε άλλες περιφέρειες της Ισπανίας μετά το δημοψήφισμα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους καταθέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ