ΚΟΣΜΟΣ

Δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές ο Κάρλες Πουτζντεμόν
REUTERS/Yves Herman

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν δεν προχώρησε τελικώς σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην αυτόνομη περιφέρειά του, καθώς δεν έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο διάγγελμά του ενώπιον των Καταλανών, παρότι αναλογίστηκε την πιθανότητα εκλογών, τελικώς αποφάσισε να μην κάνει το βήμα. «Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν μου δίνονταν εγγυήσεις», δήλωσε, τονίζοντας πως οι εγγυήσεις αυτές δεν του δόθηκαν από την άλλη πλευρά.

Επέρριψε ευθύνες στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι για την πρωτοφανή ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Καταλονίας – Μαδρίτης και χαρακτήρισε την κεντρική κυβέρνηση «ανεύθυνη».

«Το καθήκον μου είναι να εξαντλήσω τις επιλογές μου και αυτό έκανα», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του τόνισε πως πλέον είναι στο χέρι του καταλανικού κοινοβουλίου η απόφαση για την κήρυξη ή μη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

2017 10 26T151304Z 2011040530 RC1860EE65B0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA PUIGDEMONT

REUTERS/Juan Medina

Η απόφαση του Πουτζντεμόν έρχεται να κατευνάσει τις αποσχιστικές φωνές εντός της κυβέρνησής του, και συγκεκριμένα του αυτονομιστικού κόμματος αυτονομιστικό ERC, που απείλησε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της ισπανικής Γερουσίας συνεχίζουν την συζήτηση επί της ψήφισης του άρθρου 155, το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση Ραχόι να αναστείλει τις εξουσίες της καταλανικής ηγεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ