ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου, 40 χρόνια μετά, συνεχίζουν τον αγώνα τους (pics)

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου, 40 χρόνια μετά, συνεχίζουν τον αγώνα τους (pics)
REUTERS/Marcos Brindicci

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου γιόρτασαν την 40η επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσής τους, αλλά και την 125η ταυτοποίηση ενός παιδιού που είχε αποσπασθεί από την οικογένειά του από στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-83) στην Αργεντινή.

«Σήμερα ανακαλύψαμε το 125ο εγγόνι», δήλωσε η ιστορική πρόεδρος της θρυλικής ΜΚΟ Εστέλα ντε Καρλότο, ξεσπώντας σε κλάματα κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης.

Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου, οργάνωση που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1977, αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά τους, που έπεσαν θύματα της Χούντας, ενώ οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου αναζητούν τα εγγόνια των αντιφρονούντων. Στην πλειονότητά τους εκτελέσθηκαν κατόπιν και τα παιδιά τους δόθηκαν για υιοθεσία, με ψεύτικα χαρτιά, σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς.

Οι Γιαγιάδες, αν και σε πολύ προχωρημένη ηλικία, εξακολουθούν να ερευνούν με την ελπίδα να επιλύσουν ακόμη 300 υποθέσεις τέτοιων υιοθεσιών. Προς τον σκοπό αυτό, ενθαρρύνουν όσους Αργεντινούς γεννήθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας κι έχουν αμφιβολίες για την αληθινή τους ταυτότητα, να κάνουν έλεγχο DNA ώστε να συγκριθούν τα δείγματα με αυτά των γονέων των πολιτικών κρατουμένων, που έχει διαπιστωθεί πως ήταν έγκυες στη διάρκεια της σύλληψής τους.

Φορώντας πάντοτε τα διακριτικά λευκά μαντήλια τους, οι ‘αβουέλας’ (γιαγιάδες), παρ’ όλο που τα πόδια τους τρέμουν από τα γεράματα, παραμένουν αταλάντευτες στην αποφασιστικότητά τους να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τη χθεσινή εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κίρτσνερ στο Μπουένος Άιρες, επένδυσε μουσικά ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ μουσικής σε ταινίες συνθέτης Γουστάβο Σανταολάζα.

«Τιμώ τις Γιαγιάδες για τον υπέροχο αγώνα τους για τη μνήμη. Αυτές κατόρθωσαν επίσης να μεταμορφώσουν την φρίκη και τον τρόμο σε αγάπη κι ελπίδα», τόνισε ο μουσικός.

Όταν ο «ταυτοποιημένος εγγονός» της ντε Καρλότο, ο πιανίστας Ιγνάσιο Μοντόγια Καρλότο, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους άλλους μουσικούς, οι Γιαγιάδες ξέσπασαν σε λυγμούς, χειροκροτώντας παρατεταμένα και με θέρμη.

«Η μάχη των Γιαγιάδων είναι παραδειγματική», επεσήμανε η Τάτι Αλμέιδα, πρόεδρος των Μητέρων της Πλατείας του Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ