ΚΟΣΜΟΣ

Απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι: Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα στο φως 54 χρόνια μετά

Απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι: Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα στο φως 54 χρόνια μετά
JFK Library/The White House/Cecil Stoughton/File Photo via REUTERS.

«Φως» σε κάποια σκοτεινά σημεία της δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας, ρίχνουν τα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρ’ όλο που στην πρώτη τους ανάγνωση μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνουν κάποια από τις θεωρίες συνωμοσίας που τη συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο αποκαλύπτονται λεπτομέρειες σχετικά με την επικοινωνία του FBI με Κουβανό αξιωματούχο κατά την οποία αντάλλασσαν πληροφορίες για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με πράκτορα της KGB πριν τη δολοφονία Κένεντι, έρχεται στο φως η αντίδραση των Σοβιετικών στο άκουσμα της είδησης ότι ο JFK είναι νεκρός, αλλά και η συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ακόμη και με τη μαφία, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, μετά το «άνοιγμα» των 3.100 απόρρητων φακέλων κι ενώ η αποκάλυψη αρκετών εγγράφων που περιέχουν «ευαίσθητες» πληροφορίες αναβλήθηκε για τουλάχιστον 180 ημέρες, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε από τους επιτελείς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όταν η CIA συνωμότησε με τη μαφία για τη δολοφονία του Κάστρο

GettyImages 2670007


Ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ/Πηγή: Getty images/ideal images/Keystone / Staff

Ένα έγγραφο του 1975 αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τον ρόλο που διαδραμάτισε η CIA στα σχέδια δολοφονίας του Κάστρο, που έγιναν από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του προέδρου Κένεντι.

Στην συγκεκριμένη αναφορά σημειώνεται ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι, γενικός εισαγγελέας και αδελφός του προέδρου, ενημέρωσε το FBI ότι η CIA προσέλαβε έναν «μεσάζοντα» για να προσεγγίσει τον Sam Giancana, έναν Σικελό μέλος της μαφίας, κι έναντι 150 χιλιάδων δολαρίων να τον πείσει να προσλάβει έναν ένοπλο για να πάει στην Κούβα και να σκοτώσει τον Κάστρο. Αυτό, «έδενε» τα χέρια του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος δύσκολα θα μπορούσε στο μέλλον να ασκήσει δίωξη στον συγκεκριμένο γκάνγκστερ.

cia

«Ο γενικός εισαγγελέας Κένεντι τόνισε ότι η CIA δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ξανά ανθρώπους της μαφίας, πριν συμβουλευθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο βάζει εμπόδια στην μελλοντική άσκηση διώξεων εναντίον τους», σημειώνεται στην αναφορά, η οποία επίσης αποκαλύπτει ότι η CIA έδειξε ενδιαφέρον στο ενδεχόμενο να «χρησιμοποιήσει» μαφιόζους για να δηλητηριάσουν τον Κάστρο με ένα χάπι.


Πηγή: CNNi

Το τηλεφώνημα που ενημέρωνε για την δολοφονία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

«Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο στον υπόθεση Όσβαλντ, πέραν του γεγονότος ότι είναι νεκρός». Με αυτή τη φράση ξεκινά το κείμενο στο έγγραφο της 24ης Νοεμβρίου 1963, το οποίο υπογράφει ο τότε διευθυντής του FBI Έντγκαρ Χούβερ.

GettyImages 2716969


Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ λίγο μετά τη σύλληψή του, στο Ντάλας/Πηγή: Getty images/ideal images/Archive Photos / Stringer

Το συγκεκριμένο έγγραφο αποκαλύπτει το τηλεφώνημα που έλαβε το FBI, στα γραφεία του στο Ντάλας, την παραμονή του θανάτου του Όσβαλντ, από έναν άγνωστο, ο οποίος με ήρεμη φωνή δήλωνε πως ήταν μέλος μιας επιτροπής που συστάθηκε για να σκοτώσει τον δολοφόνο του JFK.

Μία μέρα μετά ο Όσβαλντ έπεσε νεκρός από τα χέρια του Τζακ Ρούμπι, ο οποίος πάντως αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που έκανε το τηλεφώνημα στα γραφεία του FBI, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του Χούβερ.

Στο ίδιο κείμενο ο τότε διευθυντής του FBI αναφέρεται στις αποδείξεις ενοχής του Όσβαλντ που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία, ενώ ειδική μνεία γίνεται στις επικοινωνίες που είχε ο δολοφόνος του JFK με Κούβα και Σοβιετική Ένωση. Μάλιστα ο Χούβερ εξέφραζε και την ανησυχία του για το αν θα πεισθεί η κοινή γνώμη για την ενοχή του Όσβαλντ, ενώ αναφερόταν και στο ότι ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον θα έπρεπε να ορίσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τη δολοφονία.

Σαμποτάζ σε εξαρτήματα αεροπλάνων

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι και ένα έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που χρονολογείται από το 1962, πριν τη δολοφονία του Κένεντι δηλαδή, στο οποίο γίνεται αναφορά στην επιχείρηση «μαγκούστα», μια συγκαλυμμένη απόπειρα ανατροπής του Κομμουνισμού στην Κούβα.

GettyImages 3140837


Ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Δεκέμβριο του 1969/Πηγή: Getty images/ideal images/Keystone / Stringer

Σε αυτό περιγράφεται μια μυστική συνάντηση για την συγκεκριμένη επιχείρηση, που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 1962 και στην οποία ο στρατηγός Κάρτερ τόνισε ότι η CIA θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο σαμποτάζ σε εξαρτήματα αεροσκαφών, τα οποία επρόκειτο να σταλούν από τον Καναδά στην Κούβα.

Απόδοση ευθυνών για ένα πραξικόπημα στο νότιο Βιετνάμ

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο του 1975, από την Επιτροπή Ροκφέλερ, περιλαμβάνει απομαγνητοφωνημένη τη μαρτυρία του πρώην διευθυντή της CIA, Ρίτσαρντ Χελμς, ο οποίος αναφέρει πως πίστευε ότι ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον εκτιμούσε πως η CIA ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ, Νγκο Ντιν Ντιέμ, έπειτα από ένα πραξικόπημα που συνδέθηκε με την αμερικανική υπηρεσία.

vietnam

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο για αυτό στα αρχεία της Υπηρεσίας. Όλο αυτό μάλλον ξεκίνησε από το ότι ο πρόεδρος Τζόνσον υποστήριζε πως η δολοφονία του Κένεντι έγινε επειδή εκείνος (ο Κένεντι) είχε δολοφονήσει τον πρόεδρο Ντιέμ… ήταν απλώς… δικαιοσύνη», υποστηρίζει ο Χελμς και συνεχίζει «δεν ξέρω από πού του προέκυψε αυτό».


Πηγή:CNNi

Η κατάθεση συνεχίζεται με τον Χελμς να ερωτάται αν ο Όσβαλντ ήταν κατά κάποιο τρόπο πράκτορας της CIA, όμως σε αυτό το σημείο το έγγραφο «κόβεται»…

53 χρόνια μετά, η δολοφονία του JFK παραμένει ένα μυστήριο

Ο ισχυρισμός Κουβανού αξιωματούχου ότι γνώριζε τον Όσβαλντ

Τον διάλογο μέσω τηλεγραφημάτων που είχε ένα Κουβανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με το FBI αποκαλύπτει ένα έγγραφο του 1967. Ο διάλογος ξεκινά από την πλευρά του FBI, με την παράθεση της δήλωσης ενός άνδρα που ισχυρίζεται ότι «ο Όσβαλντ πρέπει να είχε καλή βολή», με τον Κουβανό αξιωματούχο να απαντά καταφατικά, υποστηρίζοντας πως τον γνώριζε.

«Οργανωμένη συνωμοσία» η δολοφονία, σύμφωνα με τους Σοβιετικούς

GettyImages 76312243


Η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, όπως αποτυπώθηκε από τον φωτογραφικό φακό/Getty images/ideal images/Three Lions / Stringer

Ο διευθυντής του FBI, Χούβερ, είχε προωθήσει ένα ενημερωτικό σημείωμα στον Λευκό Οίκο το 1963, λίγο μετά τον θάνατο του Κένεντι. Στο έγγραφο, που παρελήφθη από την εκκλησιαστική επιτροπή και αρχειοθετήθηκε ως απόρρητο, αναφερόταν λεπτομερώς η αίσθηση που είχαν αμερικανικές πηγές σχετικά με την αντίδραση της ΕΣΣΔ στο άκουσμα του θανάτου του Κένεντι.

«Σύμφωνα με πηγή μας, αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης πιστεύουν πως ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη συνωμοσία από την άκρα δεξιά των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την πραγματοποίηση ενός πραξικοπήματος. Φαίνονται πεπεισμένοι ότι η δολοφονία δεν ήταν απλά η πράξη ενός ανθρώπου».

Η ίδια πηγή αναφέρει πως δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ Όσβαλντ και Σοβιετικής Ένωσης, ενώ τον περιέγραφε σαν «νευρωτικό ένοπλο».

Το τηλεφώνημα του Όσβαλντ στην KGB που υπέκλεψε η CIA

Ένα έγγραφο της CIA από την ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι, περιγράφει την παρακολούθηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Όσβαλντ, από την Πόλη του Μεξικό όπου βρισκόταν τότε, στην ρωσική πρεσβεία του Μεξικό. Ο Όσβαλντ συνομίλησε με τον πρόξενο Βαλερί Βλαντιμίροβιτς Κοστικοφ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί πράκτορας της KGB, σε «σπαστά» ρωσικά.

Ο συντάκτης του συγκεκριμένου εγγράφου αναφέρει ότι «σύνδεσμος»-αξιωματικός του FBI, του είπε ότι η Υπηρεσία πίστευε πως η επίσκεψη του Όσβαλντ στο Μεξικό αποσκοπούσε στο να καταφέρει να εξασφαλίσει διαβατήριο ή βίζα.

JFK file release: Mob hits on Castro, a threat on Oswald, By Eli Watkins, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ