ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς: H κυβέρνηση μου θα πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη

Κουρτς: H κυβέρνηση μου θα πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη
REUTERS/Leonhard Foeger

Πεπεισμένος πως σε συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων θα μπορέσει να σχηματίσει μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Αυστρία, εμφανίζεται σε συνέντευξή ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ως νικητής των πρόωρων εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε λάβει την περασμένη Παρασκευή την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, προχωρώντας από την Τετάρτη σε έναν πρώτο γύρο κυβερνητικών διαπραγματεύσεων με το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που θα είναι πιθανότατα και ο μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.

Επικεντρώνοντας, στο πρόσωπό του, τους προσανατολισμούς και τις αποφάσεις για την νέα αυστριακή κυβέρνηση, ο 31χρονος απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόκειται να είναι ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρώπη, τονίζει στη συνέντευξή του στην "Corriere della Sera" πως «η κυβέρνηση μου θα πρόσκειται φιλικά προς την Ευρώπη, ή δεν θα υπάρξει».

Όπως σημειώνει, με το Κόμμα των Ελευθέρων τους ενώνει η κοινή επιθυμία για μία βαθιά αλλαγή στην Αυστρία, και στις διαπραγματεύσεις:

Θα θέσω σαφώς ως προϋπόθεση ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα ανταποκρίνεται στις δικές μου θεμελιώδεις αρχές και στις δικές μου, προσανατολισμένες στην Ευρώπη πεποιθήσεις.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι υπουργός Εξωτερικών και καθένας γνωρίζει ότι είμαι φιλοευρωπαϊκά προσανατολισμένος και στρατεύομαι σε αυτό, κάτι που θα πράττω και στο μέλλον», τονίζει ο Κουρτς, προσθέτοντας πως η Αυστρία θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 για να δώσει νέα ώθηση σε κοινοτικές μεταρρυθμίσεις.

Για την ανάληψη της διακυβέρνησης της Αυστρίας, ο ίδιος δεν αισθάνεται πολύ νέος, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «εγώ έχω συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία για να αναλάβω αυτή τη νέα ευθύνη».

2017 10 25T135549Z 327507031 UP1EDAP12OZBZ RTRMADP 3 AUSTRIA POLITICS

REUTERS/Leonhard Foeger

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μιλάνου, ο Κουρτς χαιρετίζει τη μείωση των αφίξεων μεταναστών στη Σικελία, σημειώνοντας πως, ωστόσο η Ευρώπη ακόμη δεν έχει φθάσει στον στόχο ως προς την προσφυγική πολιτική και την προστασία των συνόρων, διότι, όπως παρατηρεί, «το κεντρικό σημείο είναι να μην μπορούν οι μετανάστες να φθάνουν στην Ευρώπη».

«Ενόσω δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την άφιξη παράνομων μεταναστών, η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα θα απειλείται. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε στους μετανάστες μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αυτό θα έπειθε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να έλθουν στην Ευρώπη, κάτι που θα μας έφερνε αντιμέτωπους με αφόρητες εντάσεις», αναφέρει.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να παρέχεται φροντίδα σε μετανάστες μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει "το ταχύτερο δυνατό" να επιστρέφονται στη χώρα τους.

«Εάν χάσουμε τον έλεγχο σε χώρες όπως η Αυστρία, θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια», αναφέρει, επαινώντας στη συνέχεια τις σχέσεις ανάμεσα στη Βιέννη και στη Ρώμη και υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία είναι μία χώρα που «προσωπικά βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ