ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD ζητά προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD ζητά προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων
EPA/FILIP SINGER/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Tο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ζητά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, όπως εθνοτική προέλευση και πολιτικές απόψεις, των δημοσιογράφων που επιθυμούν να καλύψουν το εθνικό συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Στο έντυπο καταχώρησης των δημοσιογράφων που καλούνταν να συμπληρώσουν για την κάλυψη του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στο Ανόβερο, τους ζητείται να συμφωνήσουν στη συλλογή, την αποθήκευση και τη χρήση προσωπικών δεδομένων που θα χορηγούσαν, όπως όνομα, ανάστημα, αριθμό δημοσιογραφικής κάρτας, καθώς και «ειδικά δεδομένα».

Η φόρμα αναφέρεται σε ένα κομμάτι του νόμου προστασίας δεδομένων της Γερμανίας, που καταχωρεί τέτοια «ειδικά δεδομένα» όπως φυλετική και εθνοτική προέλευση, πολιτικές απόψεις, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές ενώσεις, κατάσταση υγείας ή σεξουαλικές προτιμήσεις.

Άλλα κόμματα απαιτούν βασικές πληροφορίες για την καταχώρηση δημοσιογράφων, χωρίς να ζητούν παρόμοια προσωπικά δεδομένα.

Το AfD, που στρέφεται ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «εξισλαμισμό της Ευρώπης», κατηγορώντας τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, που έφερε το θέμα πρώτη στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή.

Ο αρμόδιος για την προστασία των δεδοµένων του Βερολίνου διεξάγει έρευνα για το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη παρέμβαση στις ιδιωτικές ζωές των δημοσιογράφων», δήλωσε στην Stuttgarter Zeitung ο Χέντρικ Ζέρνερ, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων, καλώντας το AfD να αποσύρει άμεσα το αίτημα συλλογής τέτοιων δεδομένων από δημοσιογράφους.

Το AfD αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου της Γερμανίας, κερδίζοντας το 13% των ψήφων, και κατάφερε να εκλέξει βουλευτές για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ.

Γερμανικές οργανώσεις προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων κινητοποιούνται για να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη διαδήλωση στο Ανόβερο στις 2 Δεκεμβρίου, μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ