ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ντόμινο εξελίξεων μετά την απομάκρυνση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Αυστραλία: Ντόμινο εξελίξεων μετά την απομάκρυνση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης
REUTERS/David Gray/File Photo

Η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ θα εκτελεί χρέη πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της απουσίας του πρωθυπουργού Μάλκομ Τέρνμπουλ μετά από απόφαση του ιδίου, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά την κρίση που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση της Αυστραλίας το ζήτημα των διπλών υπηκοοτήτων.

Λόγω της κρίσης ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναβάλλει για λίγες ημέρες το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Ισραήλ και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάρναμπι Τζόις και ακόμα τέσσερις βουλευτές δεν μπορούν να έχουν βουλευτική ιδιότητα λόγω της διπλής τους υπηκοότητας.

Η συγκεκριμένη απόφαση που έθεσε εκτός τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δημιούργησε ντόμινο εξελίξεων με πρώτη την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στη συνέχεια το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υπό αμφισβήτηση επισήμως όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον Τζόις όλο το διάστημα που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα μείνει κενή μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές για την έδρα του Τζόις. Την θέση συνήθως παίρνει μέλος του Εθνικού Κόμματος, που είναι ένας εκ των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τώρα ο Τέρνμπουλ χρειάζεται την υποστήριξη ενός εκ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών για να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση μειοψηφίας πλέον. Τουλάχιστον δύο από τους ανεξάρτητους βουλευτές δήλωσαν αρχικά ότι θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά σημείωσαν ότι μπορεί να θέσουν όρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ