ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Σε «δημοκρατική αντίσταση» καλεί ο Πουτζντεμόν

Καταλονία: Σε «δημοκρατική αντίσταση» καλεί ο Πουτζντεμόν
REUTERS/Mary Turner

Κάλεσμα σε «δημοκρατική αντίσταση» απηύθυνε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ως απάντηση στην ανάληψη από τη Μαδρίτη του ελέγχου της περιφέρειας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Η τοποθέτηση του Πουτζντεμόν γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ισπανία, όπου το μέλλον είναι αβέβαιο μετά την κορύφωση της πολιτικής κρίσης έπειτα από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική Βουλή και την άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 155 από τη Μαδρίτη που συνοδεύτηκε και από τη διάλυση της Βουλής της Καταλονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την 21η Δεκεμβρίου.

Το ρήγμα ανάμεσα σε Καταλονία, που είναι η πιο εύπορη από τις 17 περιφέρειες της χώρας και στην Μαδρίτη, έχει βυθίσει τη χώρα στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70.

Η κρίση αυτή έχει πυροδοτηθεί από τους Καταλανούς ηγέτες οι οποίοι προχώρησαν σε δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου το οποίο κρίθηκε παράνομο και αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και αντιμετωπίστηκε με ωμή βία από τις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ