ΚΟΣΜΟΣ

Χρέη... ενόρκου καλείται να αναλάβει ο Μπαράκ Ομπάμα

Χρέη... ενόρκου καλείται να αναλάβει ο Μπαράκ Ομπάμα
REUTERS/Mark Makela

Χρέη ενόρκου καλείται να εκτελέσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κλήθηκε από τις Αρχές του Ιλλινόις να παραστεί σε δικαστική αίθουσα τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, o λαοφιλής πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε την κλήτευση την προηγούμενη Παρασκευή και είναι έτοιμος να εκτελέσει το καθήκον του ως καλός πολίτης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από την παράδοση της προεδρίας στον Ντόναλντ Τραμπ, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ουάσιγκτον για χάρη της μικρής του κόρης, Σάσα, που πηγαίνει ακόμη σχολείο.

Όμως, διατηρεί ακόμη το σπίτι του στο Σικάγο. Με πτυχίο νομικής του Χάρβαρντ λοιπόν και ακαδημαϊκή καριέρα στο αντικείμενο ο πρώην πλανητάρχης είναι εξαιρετικός υποψήφιος για τη θέση του ενόρκου.

Ο Ομπάμα δεν είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει κληθεί να εκτελέσει χρέη ενόρκου. Το 2015, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους ενόρκους δίκης στο Ντάλας.

Τελικώς δεν επελέγη, αλλά ήταν παρών καθ’ όλη τη διαδικασία επιλογής και φωτογραφήθηκε με τους άλλους υποψηφίους.

Τα δικαστήρια του Ιλλινόις έχουν και στο παρελθόν δει πολιτικούς και διασημότητες να κάθονται στα έδρανα των ενόρκων.

Το 2014 η διάσημη παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρεϊ ήταν ανάμεσα στους 12 ενόρκους σε δίκη για υπόθεση δολοφονίας στην οποία ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε.

Όπως είπε αργότερα η ίδια, η εμπειρία της ως ένορκος ήταν μία από τις πιο λυπηρές που είχε ποτέ βιώσει.

Αν τελικώς ο Μπαράκ Ομπάμα επιλεγεί για τη θέση, τότε θα λαμβάνει το ποσό των 17,20 δολαρίων για κάθε μέρα που θα εκτελεί τα καθήκοντά του.

Barack Obama called for jury duty in Illinois, by Nicole Chavez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ