ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαδρίτη θα χαιρέτιζε υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν στις εκλογές (vid)

Η Μαδρίτη θα χαιρέτιζε υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν στις εκλογές (vid)
REUTERS/Albert Gea

Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας αναλαμβάνει σταδιακά την κηδεμονία της Καταλονίας μετά την υπερψήφιση του άρθρου 155 του Συντάγματος. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καθαίρεσε τον ηγέτη της αυτόνομης περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν, όμως σήμερα κυβερνητικό στέλεχος γνωστοποίησε ότι θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του στις επικείμενες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters TV ότι εάν ο Πουτζντεμόν θέλει να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα «κάτι που είναι δικαίωμά του, νομίζω ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται για τις προσεχείς εκλογές».

Νωρίτερα σήμερα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε κάλεσμα σε δημοκρατική αντίσταση εναντίον της ανάληψης του ελέγχου της περιφέρειας από τη Μαδρίτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι εάν ο Πουτζντεμόν συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, θα μπορεί να ασκήσει αυτή τη δημοκρατική αντίσταση», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του ότι η καταλανική αστυνομία θα υπακούσει στις επιταγές του νόμου μετά την απομάκρυνση των ηγετικών στελεχών της.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν ο πρόεδρος της Καταλονίας αρνηθεί να εγκαταλείψει το γραφείο του, η κυβέρνηση θα αντιδράσει με «εξυπνάδα και βάση της κοινής λογικής».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εφόσον ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο Μέντεθ ντε Βίγο απάντησε ότι στην Ισπανία οι δικαστικές και πολιτικές εξουσίες λειτουργούν αυτόνομα και ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ