ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές θα «χτυπήσουν» τη Νέα Υόρκη (vids)

Ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές θα «χτυπήσουν» τη Νέα Υόρκη (vids)
Πέντε χρόνια πριν, η σούπερ καταιγίδα Σάντυ είχε σαρώσει την αμερικανική μεγαλούπολη (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Brendan McDermid

Πέντε χρόνια μετά την Σάντυ, την πιο καταστροφική σούπερ καταιγίδα που «χτύπησε» τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ το 2012, η Νέα Υόρκη αναμένεται να πληγεί από έντονους ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, λόγω της τροπικής καταιγίδας Φελίπε που σχηματίστηκε κοντά τη δυτική Κούβα και την Κυριακή αναμένεται να φτάσει στην ανατολική ακτή.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Είδαμε το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, του τυφώνα Ίρμα στη Φλόριντα και του τυφώνα Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο, και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με άλλη μία τροπική καταιγίδα» ανέφερε η μετεωρολόγος του CNNi, Karen Maginnis.

Η καταιγίδα «Φελίπε» δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε τυφώνα, ωστόσο θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις στα βορειοανατολικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ταχύτητα των ανέμων μπορεί να φτάσει τα 60 μίλια την ώρα.

new york

(Πηγή: CNNi)

Η καταιγίδα αναμένεται να φτάσει βορειοανατολικά των ακτών, να δυναμώσει και στη συνέχεια να συγχωνευτεί με ένα σύστημα χαμηλής πίεσης. Έτσι οι άνεμοι θα είναι έντονοι και η βροχή καταρρακτώδης από την Κυριακή έως και τη Δευτέρα.

Ωστόσο η μετεωρολόγος ξεκαθαρίζει ότι το «χτύπημα» δεν θα είναι ισοδύναμο με αυτό της Σάντυ που έπληξε το Νιού Τζέρσεϋ και τη Νέα Υόρκη πριν από πέντε χρόνια.

«Δεν θα είναι σαν τη Sandy, δεν αναμένουμε κάτι τέτοιο. Αλλά περιμένουμε δυνατούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και διακοπές ρεύματος», δήλωσε η Maginnis.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, η καταιγίδα έπληξε ήδη Μπαχάμες, Κούβα και τη Νότια Φλόριντα το Σάββατο και την Κυριακή και συνεχίζει το ταξίδι της προς τα βόρεια.

Fierce winds and heavy rain expected to hit New York on Sandy anniversary, By Nicole Chavez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ