ΚΟΣΜΟΣ

Ροχανί: Το Ιράν θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυραυλικό του σύστημα

Ροχανί: Το Ιράν θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυραυλικό του σύστημα
President.ir/Handout via REUTERS

Το Ιράν θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυραυλικό του πρόγραμμα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, καθώς αυτό δεν αντιβαίνει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, διεμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί σε ομιλία του σήμερα.

Προ ημερών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πολέμιος της συμφωνίας που συνήψε ο προκάτοχος του Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επικυρώσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά και προειδοποίησε για νέες κυρώσεις προς το Ιράν.

Η συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPoA) υπεγράφη το 2015 από τις δυνάμεις P5+1, δηλαδή τις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία) και την Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ την χαρακτήρισε ως την «πλέον κακή και μονόπλευρη συναλλαγή που έχουν κάνει οι ΗΠΑ» και κατηγόρησε το Ιράν πως προχώρησε σε «σειρά παραβιάσεων των συμφωνηθέντων».

Όπως αναφέρει το CNNi, ο πρόεδρος Ροχανί στις δηλώσεις του, που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

2017 10 14T143734Z 716744736 RC1779924DD0 RTRMADP 3 IRAN NUCLEAR IRANIANS

Πρωτοσέλιδο ιρανικής εφημερίδας για τον Ντόναλντ Τραμπ/Nazanin Tabatabaee Yazdi/TIMA via REUTERS

«Εάν κυβερνήσεις όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτείων δηλώνουν πως δεν δεσμεύονται (στους όρους) μίας σημαντικής, διεθνούς συμφωνίας» και ορίζουν ως επιχείρημα το ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ξεγελάστηκε, τότε τι θα συμβεί με την συνοχή ευθυνών των κυβερνήσεων;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Παραβιάζετε ρητά τις προηγούμενες συμφωνίες σας και παραβλέπετε μία συμφωνία που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μία από τις παραμέτρους της συμφωνίας που βρίσκει εντελώς αντίθετο τον αμερικανό πρόεδρο είναι το ότι στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Το Ιράν μόλις προχώρησε σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος μπορεί να φτάσει μέχρι το Ισραήλ. Επίσης συνεργάζεται με την Βόρεια Κορέα. Δεν είναι και πολύ καλή η συμφωνία που έχουμε», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πλανητάρχης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία που εκφώνησε στις 13 Οκτωβρίου, ο Τραμπ τόνισε: «Δεν μπορούμε και δεν θα προχωρήσουμε σε αυτή την επικύρωση. Δεν θα συνεχίσουμε (να προχωράμε) σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε περισσότερη βία, περισσότερη τρομοκρατία και μία πολύ σοβαρή απειλή για ένα πυρηνικό ξέσπασμα του Ιράν».

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Όμως, σήμερα, ο Ροχανί επισήμανε πως το Ιράν έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του στο πυρηνικό ζήτημα και έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει την αμυντική του θωράκιση. «Θα κατασκευάσουμε, θα δημιουργήσουμε και θα αποθηκεύσουμε οποιοδήποτε όπλο, οποιουδήποτε είδους χρειαζόμαστε για να προστατευθούμε εμείς, η εδαφική μας ακεραιότητα και το έθνος μας και δεν θα διστάσουμε για αυτό», τόνισε ο ιρανός πρόεδρος.

«Πρέπει να καταλάβετε πως φτιάχνουμε πυραύλους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και αυτό δεν αντιβαίνει σε κανέναν από τους διεθνείς νόμους και δεν έρχεται σε σύγκρουση με την συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και την ασφάλεια του έθνους μας με όλες μας τις δυνάμεις και οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν πως η παραβίαση κάθε συμφωνίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους ίδιους και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα τους δώσει μία αποφασιστική απάντηση».

2017 10 13T182740Z 663489150 RC1F7ACDEA00 RTRMADP 3 IRAN NUCLEAR TRUMP

Μετάδοση της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ από την ιρανική τηλεόραση/Nazanin Tabatabaee Yazdi/TIMA via REUTERS

Η απόφαση του Τραμπ να μην επικυρώσει τη συμφωνία δεν σημαίνει πως αυτή ακυρώνεται, αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει 60 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε νέο γύρο κυρώσεων κατά του Ιράν, μία απόφαση που θα παραβίαζε, από πλευράς ΗΠΑ, το κείμενο της συμφωνίας.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν τη συμφωνία και κάλεσαν το Κογκρέσο «να αναλογιστεί τις επιπλοκές στην ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πριν να προχωρήσουν σε βήματα που μπορεί να υπονομεύσουν την JCPoA».

Iran will keep building missiles, Rouhani says, by Susannah Cullinane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ