ΚΟΣΜΟΣ

Έντονη ανησυχία Μέι για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης

Έντονη ανησυχία Μέι για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης
REUTERS/Phil Noble

Την έντονη ανησυχία της Τερέζα Μέι για τις καταγγελίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς κοινοβουλευτικών προσώπων, μετέφερε ο εκπρόσωπός της. Σύμφωνα με τον ίδιο η βρετανίδα πρωθυπουργός θεωρεί ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι «εντελώς απαράδεκτη».

«Ανησυχεί έντονα για τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με την καταγγελλόμενη παρενόχληση μελών του προσωπικού από μέλη του κοινοβουλίου. Έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια σεξουαλική συμπεριφορά χωρίς συναίνεση είναι παντελώς απαράδεκτη σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής και πιστεύει ακράδαντα ότι είναι σημαντικό αυτοί που εργάζονται στο κοινοβούλιο να έχουν σωστή και δίκαιη μεταχείριση», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Μέι.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης πως ξεκίνησε επίσημη έρευνα κατά του υπουργού Διεθνούς Εμπορίου, Μαρκ Γκάρνιερ, μετά τις καταγγελίες υπαλλήλου του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Οι πληροφορίες βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως η πρωθυπουργός έχει στα χέρια της φάκελο με καταγγελίες κατά 36 βουλευτών.

Ο Γκάρνιερ, υπουργός και βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, παραδέχθηκε ότι προσφωνούσε τη γραμματέα του με ένα υποκοριστικό σεξουαλικού χαρακτήρα και της έδωσε χρήματα για να του αγοράσει δύο σεξουαλικά βοηθήματα, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Mail on Sunday, ότι «αυτό δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση σεξουαλική παρενόχληση».

Η έρευνα που θα διεξαχθεί θα καθορίσει εάν ο κώδικας δεοντολογίας των υπουργών παραβιάστηκε, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ στο BBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων ο φάκελος που έφτασε στα χέρια της Μέι, περιλαμβάνει τα ονόματα 36 βουλευτών. Μεταξύ αυτών ένας «απλώνει τα χέρια του σε γυναίκες σε πάρτι», ένας που «είναι μονίμως μεθυσμένος και συμπεριφέρεται ανάρμοστα στις γυναίκες», ένας υπουργός που «έχει σεξουαλικές σχέσεις με ερευνήτρια του» και ένας άλλος που «έχει πληρώσει μια γυναίκα για να σιωπήσει».

Στην λίστα περιλαμβάνονται δύο εν ενεργεία υπουργοί και συνολικά 18 μέλη της κυβέρνησης. Άλλοι 12 βουλευτές κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά προς ερευνήτριες και τέσσερις προς ερευνητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ