ΚΟΣΜΟΣ

Αθώοι δηλώνουν οι πρώην συνεργάτες του Τραμπ - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Αθώοι δηλώνουν οι πρώην συνεργάτες του Τραμπ - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
REUTERS/Joshua Roberts/Φωτογραφία αρχείου

Αθώοι δήλωσαν ενώπιον ομοσπονδικού δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόνταλντ Τραμπ, ο  Πολ Μάναφορτ και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Οι 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση ζήτησε η εγγύηση για τον Μάναφορτ να οριστεί στα 10 εκατομμύρια δολάρια και για τον Γκέιτς στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Λευκός Οίκος: Δεν έχει καμία σχέση με τον Τραμπ...

Οι παραπομπές δύο πρώην συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν καμία σχέση με τον πρόεδρο ή την προεκλογική εκστρατεία του και δεν αποδεικνύουν κάποια αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του επιτελείου του και της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Η σημερινή ανακοίνωση δεν έχει καμία σχέση με τον πρόεδρο, δεν έχει καμία σχέση με την (προεκλογική) εκστρατεία του προέδρου ή με τη δραστηριότητά της" είπε η Σάρα Σάντερς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Το δηλώνουμε αυτό από την πρώτη ημέρα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας και τίποτα στη σημερινή παραπομπή δεν το άλλαξε όλο αυτό", πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο ρόλος του δικηγόρου Τζορτζ Παπαδόπουλος στην προεκλογική εκστρατεία ήταν "εξαιρετικά περιορισμένος" καθώς κατείχε μόνο μια "θέση εθελοντή". Όπως ανέφερε, όποια δράση και αν ανέλαβε ο Παπαδόπουλος, ο οποίος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, το έκανε με δική του πρωτοβουλία.

Η Σάντερς διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ "δεν έχει καμία πρόθεση" να αμφισβητήσει τον ειδικό εισαγγελέα και πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερ Μιούλερ ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των πρώην συμβούλων του. "Δεν έχει καμία πρόθεση ή σχέδιο αλλαγών σε ό,τι αφορά τον ειδικό εισαγγελέα", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, υπάρχουν "ενδείξεις" ότι η έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Η Σάντερς αρνήθηκε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να απονεμηθεί χάρη στους πρώην συνεργάτες του προέδρου.

Καμία παρέμβαση Τραμπ στην έρευνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παρέμβει στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, ούτε θα προσπαθήσει να τον απολύσει από τη θέση αυτή, διαβεβαίωσε σήμερα ο δικηγόρος του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα Τζέι Σεκούλοου, μετά την παραπομπή τριών πρώην συμβούλων του για την υπόθεση της σύμπραξης του επιτελείου του με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο.

"Ο πρόεδρος δεν παρεμβαίνει στη θέση του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ, δεν απολύει τον ειδικό εισαγγελέα. Το έχει δηλώσει και στο παρελθόν", είπε ο Σεκούλοου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Λίγο νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε επίσης ότι οι κατηγορίες σε βάρος πρώην συνεργατών του Τραμπ δεν θα αλλάξουν τη συνεργασία του Λευκού Οίκου με τον ειδικό εισαγγελέα.

"Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να συνεργάζεται", υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ