ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Με απέλαση κινδυνεύει 10χρονη με εγκεφαλική παράλυση

ΗΠΑ: Με απέλαση κινδυνεύει 10χρονη με εγκεφαλική παράλυση
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus

Με απέλαση απειλείται η 10χρονη Ρόσα Μαρία Χερνάντες, η οποία ζούσε παράνομα στις ΗΠΑ και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Λίγο αφότου έκανε την εγχείρηση, πριν λίγες ημέρες, άνδρες της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης την ακολούθησαν ως το νοσοκομείο με σκοπό να την συλλάβουν.

Σε μια επιστολή προς τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) απαιτεί να επιτραπεί στη μικρή Ρόζα να επιστρέψει στους γονείς της, που ζουν στο Λαρέντο, μια πόλη του Τέξας κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Αν το κορίτσι δεν αφεθεί ελεύθερο ως το απόγευμα της Τρίτης, η ACLU θα ξεκινήσει «αμέσως νομική διαδικασία», τονίζει η Ένωση.

Η Ερνάντες που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, μια ασθένεια που συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει τον έλεγχο των κινήσεων και των μυών, εισήλθε παράνομα στις ΗΠΑ πριν τρεις μήνες προκειμένου να λάβει καλύτερη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα.

Συνοδευόμενη από έναν ενήλικα, Αμερικανό πολίτη, το κορίτσι κατευθυνόταν την προηγούμενη εβδομάδα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο του Τέξας για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, όταν οι άνδρες της υπηρεσίας μετανάστευσης την σταμάτησαν για έλεγχο, μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

Στη συνέχεια την ακολούθησαν ως το νοσοκομείο, όπου περίμεναν την έγκριση των γιατρών για να την συλλάβουν. Τώρα, βρίσκεται σε ένα κέντρο κράτησης αναμένοντας την απέλασή της, εξηγεί η ACLU.

Η κράτηση της Ερνάντες έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να σκληρύνει τους ελέγχους για τους παράτυπους μετανάστες, δίνοντας ωστόσο έμφαση σε όσους διαπράττουν αδικήματα.

«Ένα παιδί που μόλις υποβλήθηκε σε εγχείρηση δεν αποτελεί απειλή», σχολίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής των Δημοκρατικών Χοακίν Κάστρο.

Σε άρθρο της η Washington Post καταγγέλλει «την έλλειψη κρίσης, χωρίς να μιλήσουμε για (την έλλειψη) ανθρωπιάς των ομοσπονδιακών πρακτόρων».

Σημειώνεται πως περισσότερα από 26.000 δολάρια για την κάλυψη των νομικών εξόδων του κοριτσιού είχαν συγκεντρωθεί ως το βράδυ της Δευτέρας στον ιστότοπο GoFundMe.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ