ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στη Νέα Υόρκη – Φορτηγό έπεσε σε ποδηλάτες και πεζούς

Τρόμος στη Νέα Υόρκη – Φορτηγό έπεσε σε ποδηλάτες και πεζούς
REUTERS/ ANDREW KELLY

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Υόρκη καθώς φορτηγό έπεσε πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς στο κάτω Μανχάταν. Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζουν την επίθεση οι Αρχές. Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον δώδεκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων.

Ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας 29χρονος άνδρας, οπλισμένος με ένα αεροβόλο και ένα όπλο από αυτά που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι του paintball, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Το φορτηγάκι που οδηγούσε ο 29χρονος, το οποίο ήταν νοικιασμένο, αφού παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες, συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο παιδιά και δύο ενήλικες που επέβαιναν σε αυτό. Η "δήλωση" που έκανε ο ύποπτος βγαίνοντας, αμέσως μετά, από το όχημά του "συνάδει" με τρομοκρατική επίθεση, τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας και διευκρίνισε ότι οι αρχές δεν θα αποκαλύψουν προς το παρόν την ταυτότητα του δράστη.

Ωστόσο, αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο CNNi ότι ο 29χρονος ύποπτος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και ήρθε στις ΗΠΑ το 2010. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαμένει στην Τάμπα της Φλόριντα, ενώ οι αρχές εξετάζουν και πιθανή σύνδεσή του με το Νιου Τζέρζι.

Τον ύποπτο πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα αστυνομικός και κατόπιν συνελήφθη, προσέθεσε. Αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Για "δειλή πράξη έκανε" λόγο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio. Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της πόλης Andrew Cuomo ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια ευρύτερη συνωμοσία ή ένα ευρύτερο σχέδιο επίθεσης.

Live η ενημέρωση τύπου

Νέο βίντεο με τον ύποπτο της επίθεσης

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως αναφέρει η αστυνομία με ανάρτησή της στο twitter, ένα όχημα κινήθηκε στη λωρίδα που προορίζεται για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, παρασύροντας και σκοτώνοντας «πολλούς ανθρώπους». Το όχημα συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο, ο ύποπτος βγήκε από αυτό κρατώντας ένα ψεύτικο όπλο και δέχτηκε πυροβολισμό από αστυνομικούς.

Τέσσερις πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ύποπτος φώναζε “Allahu Akbar” που σημαίνει "ο Θεός είναι μεγάλος".

Ένας άνδρας συνελήφθη και ο οποίος προηγουμένως πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς.

manhattan map
manhattan 3

Πηγή: Reuters

Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη στο ABC Channel 7 ένα λευκό φορτηγάκι εισέβαλε στον ποδηλατόδρομο κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου με μεγάλη ταχύτητα και έπεσε πάνω στον κόσμο.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι είδε ανθρώπους να κείτονται καταγής έξω από ένα φημισμένο γυμνάσιο της Νέας Υόρκης.

manhattan 2

Πηγή: Reuters

"Θεέ μου! Ένα αυτοκίνητο παρέσυρε δύο ανθρώπους και συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο. Βλέπω δύο πτώματα και κατεστραμμένα ποδήλατα στο οδόστρωμα" έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Μια 14χρονη μαθήτρια του Λυκείου Στίβεσαντ που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, είπε ότι ο ύποπτος κρατούσε δύο όπλα. "Νομίζαμε ότι είχε σχέση με το Halloween. Άρχισε να τρέχει στον δρόμο. Ήταν και ένας δεύτερος άνδρας με πράσινο πουκάμισο που τον κυνηγούσε. Άκουσα τέσσερις με έξι πυροβολισμούς. Όλοι άρχισαν να τρέχουν" αφηγήθηκε.

Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν το φορτηγάκι για τυχόν εκρηκτικά.

manhattan 4

Πηγή: Reuters

manhattan 5

Πηγή: Reuters

Οι Αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως τρομοκρατικό

Το περιστατικό στο Κάτω Μανχάταν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό, όπως δήλωσαν δύο κυβρνητικές πηγές στο Reuters. Το FBI συμμετέχει επίσης στις έρευνες μαζί με το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, όπως επίσης δήλωσαν οι πηγές.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης με μήνυμά της στο Twitter έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες» χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό. Σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί είναι τουλάχιστον έξι και οι τραυματίες 10.

Ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Για πράξη άρρωστου και διαταραγμένου ανθρώπου έκανε λόγο στο tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δεύτερο tweet αναφέρει ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον ISIS να επιστρέψει ή να εισβάλλει στη χώρα μας".

Η Μελάνια Τραμπ, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις, έκανε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter, με την οποία σημειώνει ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ