ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν ΗΠΑ: Με κλήρωση είχε πάρει «πράσινη κάρτα» ο δράστης

Τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν ΗΠΑ: Με κλήρωση είχε πάρει «πράσινη κάρτα» ο δράστης
TAWHID KABIR XISAN via REUTERS

Την… εύνοια της τύχης είχε ο 29χρονος Ουζμπέκος που φέρεται να είναι ο οδηγός του φορτηγού που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης, καθώς όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η «πράσινη κάρτα» που του επέτρεπε την διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν προϊόν… κλήρωσης.

Ο Σαΐποφ εξασφάλισε την βίζα του μέσω του Diversity Visa Lottery Program, ενός προγράμματος που κάθε χρόνο χορηγεί έναν συγκεκριμένο αριθμό «πράσινων καρτών» σε ανθρώπους από χώρες με μικρά ποσοστά μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

«Ο τρομοκράτης μπήκε στη χώρα μας μέσω του προγράμματος που αποκαλείται Λοταρία για βίζα διαφορετικότητας, μια... “ομορφιά” του Τσακ Σούμερ», έγραψε στο twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Επιπλέον άσκησε δριμύτατη κριτική στο επίμαχο πρόγραμμα, σημειώνοντας πως θέλει να δει να του αντιτάσσεται ένα σύστημα για τη μετανάστευση που θα βασίζεται σε κάποιες αξίες.

«Δίνουμε σκληρή μάχη για ένα σύστημα μετανάστευσης βασισμένο σε αξίες, όχι πια λοταρίες. Πρέπει να γίνουμε πολύ πιο σκληροί (και εξυπνότεροι)», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σαΐποφ είχε υποβάλλει αίτημα ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2008, για να πάρει τελικά την πολυπόθητη βίζα δύο χρόνια αργότερα, και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ