ΚΟΣΜΟΣ

Στο μικροσκόπιο ο ρόλος του Κούσνερ στην απόλυση του Κομεϊ από το FBI

Στο μικροσκόπιο ο ρόλος του Κούσνερ στην απόλυση του Κομεϊ από το FBI
REUTERS/Joshua Roberts

Μια σειρά εγγράφων έχει παραδώσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Τζάρεντ Κούσνερ στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης για την πιθανή ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Λίγες μέρες αφότου ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και ο στενός συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, η ομάδα του Μιούλερ έχει αρχίσει να διερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σύμβουλος και γαμπρός του αμερικανού προέδρου στην απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και στο πλαίσιο αυτό ο Κούσνερ έχει ήδη παραδώσει σημαντικά ντοκουμέντα τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNNi.

Το ενδιαφέρον των ερευνητών για τον Κούσνερ, δείχνει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το CNNi, ότι ο κλοιός γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να στενεύει, με τις έρευνες να φεύγουν από τα «όρια» των μελών της προεκλογικής εκστρατείας του και να επεκτείνονται και στις ενέργειες υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως οι συμβουλές του Κούσνερ προς τον αμερικανό πρόεδρο ενδέχεται να σχετίζονται γενικότερα με την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές, αλλά και με ενδεχόμενη παρακώληση της δικαιοσύνης.

Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο υποστηρίζουν πως ο Κούσνερ δεν είναι ο ίδιος στόχος της συγκεκριμένης έρευνας. Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ παρέδωσε αυτοβούλως τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, τόσο από την προεκλογική εκστρατεία, όσο και από την περίοδο της μετάβασης στη νέα κυβέρνηση, αλλά και όλα όσα συνδέονται με κάθε είδους επαφές του με τη Ρωσία. Παρόμοια έγγραφα είχε ήδη παραδώσει και στους ερευνητές του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi, οι ερευνητές έχουν ήδη εξετάσει μάρτυρες για τον ρόλο του Κούσνερ στην απόλυση του Κόμεϊ, αλλά και για μια δήλωση που εκδόθηκε με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αναφορικά με μια συνάντηση στον Πύργο Τραμπ.

Ο Κούσνερ φέρεται να ήταν παρών στην συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 στον Πύργο Τραμπ, μεταξύ κορυφαίων μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν δεσμούς με το Κρεμλίνο. Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε κανονιστεί, έπειτα από παρέμβαση του γιου του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε ενημερωθεί για την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να μεταφέρει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Σε αυτή τη συνάντηση παρών ήταν και ο Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολίαζε πως οι ερωτήσεις της ομάδας του Μιούλερ για τον Κούσνερ δεν αποτελούν έκπληξη και ότι ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου θα βρίσκονταν στην λίστα που έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών. Ο δικηγόρος του Κούσνερ πάντως δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, ενώ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως.

Η απάντηση στο ερώτημα αν και κατά πόσον ο Κούσνερ επηρέασε την απόφαση του αμερικανού προέδρου αναφορικά με την απομάκρυνση του Κόμεϊ, έχει «διχάσει» τους ανθρώπους που βρίσκονται στον κύκλο του Τραμπ. Πηγές του Λευκού Οίκου σημειώνουν πως η απόφαση για την απόλυση του διευθυντή του FBI ήταν αποκλειστικά του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία έλαβε μετά την κατάθεση του Κόμεϊ ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, στις 3 Μαΐου.

Αν και ο ίδιος ο Κούσνερ, αλλά και όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν πως ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου απλώς δεν διαφώνησε με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, άλλες πηγές υποστηρίζουν πως ο Κούσνερ ήταν εκείνος που οδήγησε τον πρόεδρο στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Άγνωστο παραμένει το γιατί ο Κούσνερ μπορεί να ήθελε την απομάκρυνση του Κόμεϊ από την ηγεσία του FBI. Κάποιοι θεωρούν ότι ο Κούσνερ απλώς ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο και πεθερό του, απομακρύνοντας έναν «εχθρό» του. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως ο Κούσνερ δεν ήθελε ο Κόμεϊ να ερευνήσει τα οικονομικά του και η απομάκρυνσή του ήταν ένας τόπος για να καθυστερήσει την όποια έρευνα.

Πάντως το FBI, πολύ πριν αναλάβει τα ηνία του ο Μιούλερ, είχε βάλει στο στόχαστρο τον ρόλο του Κούσνερ, τόσο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ όσο και στην ομάδα που φρόντισε την μετάβαση στη νέα κυβέρνηση.

Πέραν της προαναφερθείσας συνάντησης στον Πύργο Τραμπ, στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι επαφές με τον τότε πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, αλλά και με έναν ρώσο τραπεζίτη. Η έρευνα επικεντρώνεται ακόμη στη σχέση του Κούσνερ με τον πρώην Σύμβουλο εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.

Jared Kushner's team turned over documents to special counsel in Russia investigation, By Evan Perez, Pamela Brown and Shimon Prokupecz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ