ΚΟΣΜΟΣ

Δικηγόρος Πουτζντεμόν: Είμαι η ψείρα στη γούνα της Ισπανίας - Εντάλματα σύλληψης για τον Καταλανό

Δικηγόρος Πουτζντεμόν: Είμαι η ψείρα στη γούνα της Ισπανίας - Εντάλματα σύλληψης για τον Καταλανό
REUTERS

«Έτοιμος» να συμμετάσχει στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία, δηλώνει ότι είναι ο καθεραιθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που έφυγε από την Ισπανία για το Βέλγιο μετά την αποπομπή της περιφερειακής κυβέρνησης. Το ισπανικό δικαστήριο εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν αλλά και ένα ακόμη, διεθνές αυτή τη φορά, ενώ όπως έγινε γνωστό, απέρριψε το αίτημά του να καταθέσει μέσω βιντεοκλήσης.  Σύμφωνα με το ένταλμα, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες περί ανταρσίας, εξέγερσης και κακοδιαχείρισης δημοσίων πόρων.

«Είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα… μπορώ να κάνω εκστρατεία από οπουδήποτε», σημείωσε σε δηλώσεις του στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Θεωρούμε ότι είμαστε μια νόμιμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια προκειμένου να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει στην Ισπανία… Οι εκλογές δεν θα είναι ουδέτερες, ανεξάρτητες και ομαλές αν η κυβέρνηση βρίσκεται στην φυλακή» σημείωσε επίσης.

Ο Πουτζντεμόν δήλωσε ακόμα ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

«Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών» τόνισε ο Πουτζντεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF και προβλήθηκε σήμερα.

«Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ» επισήμανε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι «αρκετά σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες».

Η βελγική δικαιοσύνη "θα εξετάσει" το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία σε βάρος του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι βελγικές αρχές έχουν λάβει το ένταλμα.

entalma

(Φωτογραφια του εντάλματος)

Ποιος είναι ο Φλαμανδός δικηγόρος που ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον Πουτζντεμόν

Την ώρα που οργίαζαν οι φήμες σχετικά με επικείμενη άφιξη του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με τα μέσα θα ζητούσε άσυλο, προκαλώντας αναβρασμό στη χώρα, ένας άνθρωπος δεν εξεπλάγη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, αυτός δεν ήταν άλλος από τον Φλαμανδό δικηγόρο που ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει.

«Περίμενα να επικοινωνήσει μαζί μου ο Κάρλες Πουτζντεμόν», δήλωσε στον βελγικό Τύπο ο Φλαμανδός δικηγόρος Paul Bekaert.

Ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σφοδρός επικριτής των ισπανικών δικαστηρίων τα τελευταία 30 χρόνια, ο κ. Bekaert, 68 χρονών, περιγράφει τον εαυτό του ως «ψείρα στη γούνα της Ισπανίας».

Ο Bekaert έχει καταγράψει ρεκόρ, αναλαμβάνοντας υποθέσεις αυτονομιστών, από τους Βάσκους, έως τους Κούρδους της Τουρκίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν εκατοντάδες Βάσκοι μαχητές έφυγαν από την Ισπανία για το Βέλγιο, ο κ. Bekaert διέκοψε μια ισπανική εντολή έκδοσης για ένα ζευγάρι που κατηγορήθηκε ότι βοήθησε μέλη της EΤΑ, της μαχητικής αποσχιστικής ομάδας. Η υπόθεση πυροδότησε μια διπλωματική έκρηξη μεταξύ της Μαδρίτης και των Βρυξελλών και οδήγησε στην αναστολή της νομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Bekaert πραγματοποίησε πιο πρόσφατες εκστρατείες κατά των Ισπανών δικαστών μετά την εισαγωγή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το 2004. Το 2013 μπλοκάρει την αίτηση EAW της Μαδρίτης για την Natividad Jáuregui, ένα ύποπτο μέλος της Eta που κατηγορείται για δολοφονία και τρομοκρατία, αφού ισχυρίζεται ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά της θα μπορούσαν να παραβιαστούν εάν την έστελναν πίσω στην Ισπανία. Ήταν η πρώτη φορά που τα βελγικά δικαστήρια απέρριψαν ένα αίτημα της Μαδρίτης στο πλαίσιο του συστήματος που αποσκοπούσε στην επιτάχυνση και την απλούστευση των εκδόσεων μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

puid

Πηγή: Reuters

Σε βάρος του Πουτζντεμόντ εκδόθηκε ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης που ζήτησαν οι ισπανικές εισαγγελικές Αρχές. Ο κ. Bekaert εκτιμά ότι το Βέλγιο θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι και δύο μήνες για να απαντήσει στο ένταλμα αυτό –χρονοδιάγραμμα που θα συμπίπτει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου.

Γεννημένος στη πόλη Kortrijk της Δυτικής Φλάνδρας, ο κ. Bekeart σπούδασε νομικά στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven. Προσχώρησε στην νομική οργάνωση του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελγίου νωρίς στην καριέρα του, περνώντας χρόνο στη Βόρεια Ιρλανδία, τα παλαιστινιακά εδάφη και τη βασκική περιφέρεια της Ισπανίας.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που εξετάζει αιτήσεις ασύλου από πολίτες άλλων κρατών μελών. Ο κ. Bekeart είναι αυστηρός επικριτής του ισπανικού νομικού συστήματος, όπου, λέει, «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για την πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των βελγικών δικαστηρίων στο παρελθόν. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Ο Simon Bekeart, αντιδήμαρχος στη φλαμανδική πόλη Tielt, περιγράφει τον πατέρα του ως άνθρωπο της «προοδευτικής αριστεράς» και όχι απαραίτητα δεσμευμένου αποσχιστή.

«Παρακολουθεί την Καταλονία με μεγάλο ενδιαφέρον, με τον ίδιο τρόπο που ακολουθεί τις εξελίξεις στη Σκωτία και το Κεμπέκ», δήλωσε. "Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ