ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλοι απήγαγαν τέσσερις ξένους μηχανικούς που εργάζονταν στη Λιβύη

Ένοπλοι απήγαγαν τέσσερις ξένους μηχανικούς που εργάζονταν στη Λιβύη
REUTERS/Ismail Zitouny

Τέσσερις μηχανικοί που εργάζονται για την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία, Enka, απήχθησαν στη νοτιοδυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από ένα στέλεχος της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης.

Οι άνδρες, τρεις Τούρκοι και ένας Νοτιοαφρικανός, απήχθησαν από μια ομάδα ενόπλων ενώ πήγαιναν οδικώς από το αεροδρόμιο της πόλης Ουμπάρι στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθούσαν να κατασκευαστεί.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων μηχανικών. Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο ποια οργάνωση ευθύνεται για την απαγωγή τους.

Η δημόσια εταιρεία της Λιβύης εξέφρασε τη λύπη της για το συμβάν, τονίζοντας ότι το "στρατηγικό σχέδιο" βρισκόταν "στο τελευταίο στάδιο" της κατασκευής του, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, οι ξένοι εργαζόμενοι και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Λιβύη μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο επιθέσεων και απαγωγών από παραστρατιωτικούς ή από τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ένοπλοι απήγαγαν επτά μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Παρά την απώλεια του προπυργίου του, της Σύρτης, τον Δεκέμβριο του 2016, το ISIS παραμένει ενεργό στη χώρα και έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις έκτοτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ