ΚΟΣΜΟΣ

«Παράθυρο» διαλόγου από Τραμπ: Δεν υποδηλώνει αδυναμία ο διάλογος με ηγέτες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν

«Παράθυρο» διαλόγου από Τραμπ: Δεν υποδηλώνει αδυναμία ο διάλογος με ηγέτες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν
REUTERS/Jonathan Ernst

Ανοιχτός στην προοπτική ενός τετ α τετ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ωστόσο πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια τέτοια συνάντηση.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον οποιονδήποτε και ερωτηθείς αν θα σκεφτόταν να συνομιλήσει με έναν δικτάτορα απάντησε πως σίγουρα θα ήταν ανοικτός σε μια τέτοια προοπτική.

«Θα καθόμουν να συζητήσω με οποιονδήποτε. Δεν νομίζω πως πρόκειται για ένδειξη δύναμης ή αδυναμίας. Νομίζω ότι το να συζητάς με τους ανθρώπους δεν είναι κακό πράγμα», εξήγησε.

Η πρόσφατη αυτή τοποθέτηση, έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες θέσεις που είχε εκφράσει ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα, σε περίπτωση που κινηθεί απειλητικά κατά των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους».

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, επιχείρησε να…νουθετήσει τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, σημειώνοντας πως του είπε ότι χάνει το χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευθεί με τον μικρό «πυραυλάνθρωπο», όπως αποκαλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τόνιζε σε tweet του πως «θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει».

Η στάση του Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, φαίνεται πως έχει σκληρύνει τους τελευταίους μήνες, καθώς η Πιονγκγιάνγκ εξελίσσει ραγδαία το πυρηνικό και πυραυλικό της οπλοστάσιο. Από τον Φεβρουάριο, έχει εκτοξεύσει 22 πυραύλους, βελτιώνοντας συνεχώς την εξέλιξή τους.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ο Τραμπ διακήρυττε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συνομιλήσει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα είχε πρόβλημα να τον «συναντήσει για ένα χάμπουργκερ».

Τα νέα σχόλια του Τραμπ έγιναν λίγες ώρες μετά την έναρξη της περιοδείας του στην Ασία, κατά την οποία το θέμα της Βόρειας Κορέας αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Θέλουμε τη βοήθεια του Πούτιν στο θέμα της Βόρειας Κορέας», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του στο Air Force One, κατά τη διάρκεια της πτήσεις με προορισμό την Ιαπωνία.

Πριν τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην παραθαλάσσια πόλη Ντα Νανγκ, στο Βιετνάμ, ο Τραμπ θα επισκεφθεί τρεις ασιατικές πρωτεύουσες, όπου θα συζητήσει το ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Μετά τις συζητήσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο Τραμπ θα μεταβεί σε Σεούλ και Πεκίνο με θέματα εμπορίου και ασφάλειας να βρίσκονται στην ατζέντα του.

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών ρεξ Τίλερσον, εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξουν τη Βόρεια Κορέα χορηγό τρομοκρατίας, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα», τόνισε ένας αξιωματούχος μιλώντας στο CNNi, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό είναι πιθανό να συμπέσει με την περιοδεία του Τραμπ στην Ασία.

Trump: 'Not a weakness' to sit down with leaders like North Korea's Kim, By James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ