ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Υπουργοί της κυβέρνησης φέρεται να συνδέονται με τα Paradise Papers

Βραζιλία: Υπουργοί της κυβέρνησης φέρεται να συνδέονται με τα Paradise Papers
REUTERS/Adriano Machado

 Οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας της Βραζιλίας κατηγορούνται ότι συνδέονται με εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους, κάτι το οποίο ωστόσο, οι ίδιοι αρνούνται.

Τους δύο υπουργούς κατονόμασε ο βραζιλιάνικος ιστότοπος Poder360, που συμμετείχε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ο οποίος ανέλυσε 13,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν κατά κύριο λόγο από μια δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες.

Ο υπουργός Οικονομίας Ενρίκε Μεϊρέλες, ο οποίος θεωρείται εκ των βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Βραζιλίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, παραδέχτηκε ότι σχετίζεται με το Sabedoria Foundation που εδρεύει στις Βερμούδες από το 2002.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ένα "φιλανθρωπικό" ίδρυμα στο οποίο κατατίθεται "ένα μέρος της κληρονομιάς" του Μεϊρέλες το οποίο, μετά τον θάνατο του, θα επενδυθεί "σε φιλανθρωπικές εκπαιδευτικές δράσεις στη Βραζιλία".

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι τα 10.000 δολάρια που δόθηκαν για την ίδρυση αυτής της εταιρείας είχαν δηλωθεί στην εφορία και ότι το ίδρυμα στη συνέχεια έμεινε "ανενεργό και θα παραμείνει ανενεργό μέχρι τον θάνατο του κ. Μεϊρέλες".

Ο υπουργός εξήγησε ότι το ίδρυμά του ιδρύθηκε στο εξωτερικό επειδή εκείνη την εποχή ζούσε στις ΗΠΑ. Ο Μεϊρέλες επέστρεψε στη Βραζιλία και ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του από το 2003 μέχρι το 2010.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Μπλάιρο Μάγκι, είπε ότι "δεν είναι άμεσος δικαιούχος" της εταιρείας Amaggi Louis Dreyfus Zan-Noh International Ltda" που κατονομάζεται στα Paradise Papers.

Paradise Papers: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα διαρροή εγγράφων

Η εταιρεία αυτή εδρεύει στα νησιά Κεϊμάν και είναι θυγατρική μιας κοινοπραξίας μεταξύ του γαλλικού ομίλου Louis Dreyfus Commodities και της βραζιλιάνικης Amaggi που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού.

Ο ιστότοπος αποκάλυψε επίσης ότι ο πλουσιότερος άνδρας της Βραζιλίας, ο Ζόρζε Πάουλο Λεμάν (ιδιοκτήτης των Burger Kind και της ζυθοποιίας InBev, μεταξύ άλλων) συνδέεται με 20 εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Σε ανακοίνωση που έστειλε στον ιστότοπο ο ίδιος ο Λεμάν, αναφέρει ότι αποφάσισε να μην παραμείνει φορολογικός κάτοικος της Βραζιλίας λόγω της "επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του".

Την ίδια ώρα, η Ινδία συγκρότησε μια επιτροπή αποτελούμενη από κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να ερευνήσει υποθέσεις που περιλαμβάνονται στα αποκαλούμενα Paradise Papers.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η έρευνα αυτή θα ανατεθεί σε αξιωματούχων κρατικών υπηρεσιών και της κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται πως οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα από 95 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται σε επενδυτική δραστηριότητα προσώπων και εταιρειών, από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος μέχρι τη βασίλισσα Ελισάβετ και μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Nike και η Glencore.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ