ΚΟΣΜΟΣ

Παντ Τάι: Πώς να φτιάξετε το πιο δημοφιλές ταϊλανδέζικο street food

Παντ Τάι: Πώς να φτιάξετε το πιο δημοφιλές ταϊλανδέζικο street food
Wikipedia

Στο Παντ Τάι έχει αφιερώσει στο σημερινό της doodle η Google και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσετε ίσως το δημοφιλέστερο πιάτο της ταϊλανδέζικης κουζίνας, αλλά και να το φτιάξετε στο σπίτι σας.

To παντ τάι είναι ένα πιάτο που αποτελείται από noodles ρυζιού, ανακατεμένα με τηγανιτά αβγά και τόφου, και μια αρωματική σάλτσα από ταμάρινδο, ψάρι και γαρίδες.

Άλλα βασικά συστατικά του πιάτου είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσίλι και η ζάχαρη από φύλλα φοίνικα, ενώ ιδιαίτερη γεύση δίνουν και τα ψητά φιστίκια με τα οποία σερβίρεται συχνά.

Η συνταγή μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα λαχανικά, αλλά και καβούρια, καλαμάρι και κοτόπουλο.

Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε παντ τάι

Υλικά για 2-3 μερίδες
Μισό πακέτο νουντλς
1 και 1/3 ης κούπας φύτρες φασολιών
1 και ½ της κούπας κινέζικο σχοινόπρασο
2 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές σούπας πάστα ταμάρινδου
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας γογγύλι τουρσί
1/3 της κούπας τόφου
χυμός από μισό λάιμ
2 κουταλιές σούπας φιστίκια
μισό κιλό γαρίδες
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μισή κουταλιά του γλυκού τσίλι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σούπας σάλτσα ψαριού
1 αυγό

Εκτέλεση

Μουλιάστε τα νουντλς σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Αναμείξτε σε ένα μπολ την πάστα ταμάρινδου, τη σάλτσα ψαριού, τον χυμό λάιμ και τη ζάχαρη. Κόψτε το τόφου σε κυβάκια.

Σε ένα γουόκ ζεστάνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίστε το τόφου μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε από το γουόκ και αφήστε το να στραγγίσει σε απορροφητικό χαρτί.

Σε μέτρια φωτιά τηγανίστε το αυγό, αλλά προσπαθήστε αυτό να γίνει χωρίς να το σπάσετε. Αναποδογυρίστε και τηγανίστε και από την άλλη πλευρά.

Προσθέστε σκόρδο, κρεμμύδι, γαρίδες, γογγύλια και μπαχαρικά, μαγειρεύοντας μόλις για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν οι γαρίδες. Προσθέστε τα νουντλς, ανακατέψτε και μετά προσθέστε το τόφου.

Προσθέστε το μείγμα ταμάρινθου, λάιμ, ζάχαρης και σάλτσας ψαριού και συνεχίστε να ανακατεύετε 1 με 2 λεπτά και σπάστε το αυγό. Προσθέστε τις φύτρες φασολιών, τα σχοινόπρασα και τα φιστίκια. Αναμείξτε και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί άλλο ένα λεπτό περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ