ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Τραμπ στη Σεούλ με αμερικανική επίδειξη ισχύος (pics&vid)

Επίσκεψη Τραμπ στη Σεούλ με αμερικανική επίδειξη ισχύος (pics&vid)
REUTERS/Jonathan Ernst

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία θα συνοδευτεί από μία επίδειξη της αμερικάνικης δύναμης. Εντός των επόμενων ημερών τρία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, συνοδευόμενα από τις συμπληρωματικές τους δυνάμεις, θα συμμετέχουν σε άσκηση εικονικής μάχης στα νερά του Ειρηνικού.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την εικονική μάχη ως μήνυμα προς το απομονωμένο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Τον προηγούμενο μήνα είχαν αποπλεύσει στην περιοχή το USS Theodore Roosevelt και το USS Nimitz. Στην ίδια περιοχή έχει δέσει εδώ και καιρό το USS Ronald Reagan, που συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή της Βόρειας Κορέας και την ανησυχία της Κίνας.

Στρατιωτικές πηγές είχαν υποβαθμίσει την σημασία της παρουσίας των τριών αεροπλανοφόρων στην ασιατική περιοχή, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια δηλώσεών του στη Σεούλ έκανε ειδική μνεία στην αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

«Νομίζω πως επιδεικνύουμε μεγάλη δύναμη», ανέφερε ο πλανητάρχης. «Στείλαμε τρία από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα του κόσμου στην Κορεατική Χερσόνησο και ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχει επίσης λάβει θέση».

Ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα του να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο. «Έχοντας πει αυτό, θεωρώ πως είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Κορέας να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να κάνει μία συμφωνία που είναι καλή για τον λαό» της χώρας, επεσήμανε.

Όλοι με το χέρι στη σκανδάλη

Η άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν τα αμερικάνικα αεροπλανοφόρα, ακολουθούν τα κοινά αμερικάνικα γυμνάσια με δυνάμεις από την Αυστραλία, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν ενημέρωσε για το ποιο πυρηνικό υποβρύχιο βρίσκεται στην περιοχή, όμως το USS Michigan, το οποίο είναι εξοπλισμένο με 154 πυραύλους Tomahawk, είχε εμφανιστεί σε λιμάνι της Νότιας Κορέας τον περασμένο μήνα.

Αξιωματούχοι της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης ενημέρωσαν το CNNi πως οι ΗΠΑ λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα μέτρα στην περιοχή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να ξεσπάσει ακόμη ένας Πόλεμος της Κορέας.

Σε συνέντευξη Τύπου του την Δευτέρα στο Τόκιο, ο Τραμπ είπε πως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, θα έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει τους πυραύλους της Πιονγκγιάνγκ «όταν ολοκληρωθεί η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Τραμπ και ο Άμπε τόνισαν πως είναι σε «πλήρη συμφωνία» σχετικά με τον τρόπο που θα χειριστούν την Βόρεια Κορέα, με τους ηγέτες να επισημαίνουν όμως πως το χρονικό πλαίσιο δεν είναι κατάλληλο για τέτοιες συζητήσεις, παρά τις δηλώσεις που είχαν προηγηθεί από τον Τραμπ περί πρόθεσης διαλόγου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

2017 11 06T075951Z 220271709 RC1F3C10B310 RTRMADP 3 TRUMP ASIA JAPAN

REUTERS/Jonathan Ernst

«Ορισμένοι λένε πως η ρητορική μου είναι πολύ σκληρή», είπε ο πλανητάρχης. «Αλλά δείτε τι συνέβη με την ανίσχυρη ρητορική των τελευταίων 25 ετών. Δείτε σε τι σημείο είμαστε τώρα».

Από την Ιαπωνία ο Τραμπ μετέβη στη Σεούλ για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν και να επιθεωρήσει τις αμερικάνικες και νοτιοκορεάτικες δυνάμεις.

Δεκάδες χιλιάδες αμερικάνικες δυνάμεις έχουν αποσταλεί στη Νότια Κορέα, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ από την περίοδο που πολέμησαν στο ίδιο μέτωπο κατά την διάρκεια του Πολέμου της Κορέας στις αρχές του 1950.

Η Σεούλ έχει πολλάκις συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ από την πλήρη κατάπαυση πυρός το 1953.

Φυσικά οι ασκήσεις αυτές προκαλούν την οργή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ που βλέπει εχθρικές προθέσεις στις ασκήσεις, παρά τις συχνές διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών πως πρόκειται για μέτρα αμυντικής θωράκισης.

«Όσο καιρό οι ΗΠΑ και οι ακόλουθοί τους συνεχίζουν τις εχθρικές ενέργειες εναντίον μας, θα ενισχύουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα» που αποτελεί πολύτιμο ξίφος δικαιοσύνης και ειρήνης. Αυτό ανέφερε η βορειοκορεάτικη εφημερίδα Rodong Sinmun σε σημερινό της δημοσίευμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απόπλευση τριών αεροπλανοφόρων στην περιοχή είναι κίνηση που οξύνει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τα πνεύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι ασκήσεις, είναι σχεδιασμένες για να «υπογραμμίσουν την μακροχρόνια στρατιωτική συμμαχία» με τη Νότια Κορέα και ενισχύουν στην σταθερότητα στην περιοχή.

As Trump lands in Seoul, 3 US carriers prepare for drill, by James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ