ΚΟΣΜΟΣ

Χριστοδουλίδης: Σταθμός στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι

Χριστοδουλίδης: Σταθμός στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι
REUTERS/Michel Euler/Pool

Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθούν την Κύπρο υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού υπουργείου Άμυνας για να συζητήσουν με Κυπρίους συναδέλφους θέματα που αφορούν και στη ναυτική βάση στο Ζύγι, αλλά και άλλα θέματα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κάνοντας απολογισμό των χθεσινών συνομιλιών Μακρόν-Αναστασιάδη, στο Παρίσι, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με βάση τη συζήτηση των δύο ηγετών και τις δημόσιες δηλώσεις τους, ως «σταθμό στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία».

Σύμφωνα με τα θέματα που συζητήθηκαν διακρίνουμε , είπε, τρεις ενότητες.

- Η πρώτη είναι οι διμερείς μας σχέσεις. Τα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Ενέργεια, Άμυνα & Ασφάλεια και Οικονομία, τρία θέματα που συνδέονται μεταξύ τους.

Είναι ξεκάθαρη, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας στις δραστηριότητες της γαλλικής εταιρείας TOTAL στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας οι οποίοι θα αρχίσουν πολύ σύντομα να υλοποιούνται, δηλαδή πριν το τέλος του 2017 με αρχές του 2018».

Για το θέμα της Άμυνας & Ασφάλειας, σημείωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι «αναγνωρίζεται πλέον αυτή η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και για τη Γαλλία, αλλά και γενικότερα μέσα στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας, που συζητείται σε επίπεδο ΕΕ». Αναγνωρίζεται, προσέθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατίας ως το κράτος μέλος που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη σε μια ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

- Η δεύτερη ενότητα αφορά στο Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση της Γαλλίας για ουσιαστικότερη και πιο ενεργό εμπλοκή στα του Κυπριακού. Η Γαλλία έχει αυτή την ιδιαιτερότητα να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπάρχει επιθυμία από πλευράς του Γάλλου Προέδρου για πιο σημαντική συμβολή στις προσπάθειες έτσι ώστε μια ενδεχόμενη επανασύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο να έχει αποτελέσματα».

Από κει και πέρα στα ευρωτουρκικά, σημείωσε ο Κύπριος εκπρόσωπος, είναι «σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας, είτε αφορά το προσφυγικό είτε αφορά άλλα θέματα, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και έναντι όλων των κρατών μελών περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

- Η τρίτη ενότητα αφορά το Μέλλον της Ευρώπης. Υπάρχουν κάποιες ιδέες του Γάλλου Προέδρου για τις οποίες έγινε συζήτηση, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της συζήτησης των επτά κρατών-μελών του μεσογειακού Νότου παρουσία και του κ. Μακρόν. Αναμένεται τις επόμενες δυο με τρεις μέρες να ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ. Όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής αυτή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναμένεται να γίνει την πρώτη βδομάδα Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση τι ζητούν οι Γάλλοι για τη ναυτική βάση στο Ζύγι, ο εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης κάτι στο οποίο η Γαλλία βλέπει την προστιθέμενη αξία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θα παρέχονται διευκολύνσεις και από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».

Κληθείς να πει αν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων, ο Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν για την ισχυρή στήριξη στις δραστηριότητες της TOTAL στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα βιώσαμε κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με το τεμάχιο 6, απαντούν στο ερώτημα με την ξεκάθαρη αναγνώριση και ψήφο εμπιστοσύνη της γαλλικής κυβέρνησης στις δραστηριότητες μας», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση, αν η Γαλλία είναι έτοιμη να προασπίσει την εταιρεία TOTAL στην περίπτωση τουρκικών προκλήσεων στο τεμάχιο 6, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «διαχρονικά από την ημέρα που άρχισαν οι γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ μας, έχουμε είτε λεκτικές είτε άλλες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας. Η απάντηση είναι ότι αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός όχι μόνο υλοποιείται κανονικά, αλλά ενισχύεται και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και προς την Τουρκία και προς όσους ενδεχομένως να αμφισβητούν αυτό το κυριαρχικό μας δικαίωμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ