ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Επανεκλέγεται ο Μπιλ ντε Μπλάζιο στη δημαρχία

Νέα Υόρκη: Επανεκλέγεται ο Μπιλ ντε Μπλάζιο στη δημαρχία
REUTERS/Stephanie Keith

Μια σημαντική νίκη, που του εξασφαλίζει την παραμονή του στον δημαρχιακό θώκο της Νέας Υόρκης, πέτυχε στις τοπικές εκλογές ο Μπιλ Ντε Μπλάζιο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της μεγαλύτερης αμερικανικής πόλης, επανεκλέγεται στο αξίωμα για μια δεύτερη θητεία.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως υπερασπιστής των νεοϋορκέζων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε όπως φαίνεται με ευκολία νέα τετραετή θητεία καθώς, με βάση τα αποτελέσματα με το 83% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο δημοκρατικός δήμαρχος, συγκεντρώνει το 64,7% των ψήφων, έναντι ενός 29,5% της αντιπάλου του Νικόλ Μαλιοτάκις.

Η νίκη του 56χρονου Ντε Μπλέιζιο, αμερικανού ιταλικής καταγωγής, ήταν πάντως αναμενόμενη, καθώς η Νέα Υόρκη είναι προπύργιο των δημοκρατικών και η Μαλιοτάκις, παρά την επιθετική εκστρατεία που διεξήγαγε—κατηγορώντας για παράδειγμα τον δήμαρχο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ομοσπονδιακές αρχές στην καταδίωξη των μεταναστών χωρίς χαρτιά—δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην πόλη ή στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό.

Στις υπόλοιπες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ο δημοκρατικός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Βιρτζίνια, ο Ραλφ Νόρθαμ, επικράτησε την Τρίτη του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Εντ Γκιλέσπι, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε διεξαγάγει εκστρατεία δίνοντας την έμφαση σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές θέσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στη Βιρτζίνια, με το 60% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Νόρθαμ συγκεντρώνει το 52% των ψήφων έναντι ενός 47% του Γκιλέσπι.

Ο Εντ Γκιλέσπι δεν κατάφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να κάνει μια εμφάνιση στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, πάντως αυτός ο κομματάρχης των ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία έκανε το τελευταίο διάστημα μια στροφή προς τα δεξιά, βάζοντας ζητήματα όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση, η εγκληματικότητα ή ακόμη τα αγάλματα που τιμούν συνομοσπονδιακούς στην καρδιά των ομιλιών του.

Ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του απλά με μηνύματα στο Twitter, χωρίς να πάει στην Πολιτεία να τον υποστηρίξει. Μετά την ήττα του Γκιλέσπι, ο Τραμπ αποπειράθηκε με μια ανάρτησή του στο Twitter να αποστασιοποιηθεί από τον υποψήφιο.

Οι δημοκρατικοί από την άλλη έβλεπαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μια ευκαιρία να πάρουν μια ρεβάνς, έναν χρόνο ακριβώς μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία.

«Ο φόβος, ο διχασμός και το μίσος δεν δουλεύουν», σχολίασε ο απερχόμενος δημοκρατικός κυβερνήτης Τέρι Μακόλιφ την Τρίτη, λίγο πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Σε μια άλλη Πολιτεία, το Νιού Τζέρσι, ο δημοκρατικός υποψήφιος Φιλ Μέρφι επικράτησε επίσης και θα διαδεχθεί τον απερχόμενο ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Κρις Κρίστι, στενό σύμμαχο του Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ