ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν «δείχνει» η Σαουδική Αραβία για τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Το Ιράν «δείχνει» η Σαουδική Αραβία για τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Το Ιράν κατηγόρησε για τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν κατά του Ριάντ οι ιρανόφιλοι, σιίτες ισλαμιστές αντάρτες από την Υεμένη την προηγούμενη εβδομάδα, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο Σαουδάραβας διάδοχος υποστήριξε ότι η πράξη αυτή θα «μπορούσε να εκληφθεί και ως πολεμική».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιραν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε επικίνδυνη τη δήλωση του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν. Η χώρα του αρνείται ότι εξοπλίζει το κίνημα του Χούδι στην Υεμένη.

Tην ίδια ώρα πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα το Ριάντ να φυλάσσεται «από την ισχύ» της χώρας του, την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας υπό το φόντο των περιφερειακών διαφωνιών και κυρίως για τον πόλεμο στην Υεμένη.

«Γνωρίζετε την ισχύ και τη θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πιο μεγάλοι από εσάς δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτε ενάντια στον ιρανικό λαό. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κινητοποίησαν όλα τους τα μέσα εναντίον μας και δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτε», δήλωσε ο Ροχανί απευθυνόμενος στους Σαουδάραβες ηγέτες.

Εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούτι με πύραυλο εναντίον του Ριάντ ήταν απάντηση στη σαουδαραβική επιθετικότητα στην Υεμένη.

«Πώς πρέπει να αντιδράσει ο λαός της Υεμένης στον βομβαρδισμό της χώρας του; Δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους όπλα; Σταματήστε πρώτα τον βομβαρδισμό και μετά δείτε αν οι Υεμενίτες θα κάνουν το ίδιο», τόνισε ο Ροχανί.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η Σαουδική Αραβία έκανε «ένα στρατηγικό λάθος» θεωρώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ συμμάχους της και το Ιράν εχθρό.

Σημειώνεται ότι, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, κατερρίφθη κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο King Khaled του Ριάντ.

Μια παραίτηση, φυλακίσεις και πύραυλοι: Οι 24 ώρες που συντάραξαν τη Μέση Ανατολή

Το σαουδαραβικό αντιπυραυλικό σύστημα ενεργοποιήθηκε, αναχαιτίζοντας τον πύραυλο, θραύσματα του οποίου κατέπεσαν κοντά στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter, κατέγραψαν καπνό στην περιοχή ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δυνατή έκρηξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ