ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Επιτροπή του Κογκρέσου ψήφισε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων

Βραζιλία: Επιτροπή του Κογκρέσου ψήφισε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στο Σάο Πάολο REUTERS/Rick Wilking/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεωνψήφισε επιτροπή της βραζιλιάνικης Γερουσίας, που αποτελείται κυρίως από Ευαγγελιστές. Η απόφαση ισχύει και σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή η ζωή της εγκυμονούσας κινδυνεύει και κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ και μία κατά αργά το βράδυ της Τετάρτης, από μια ειδική επιτροπή που εξετάζει μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα παρατείνει την άδεια μητρότητας για τις μητέρες που γεννούν πρόωρα.

Η ψήφος κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων προήλθε από τη μοναδική γυναίκα που ήταν παρούσα, την Έρικα Κοκάι του Εργατικού Κόμματος, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση ελιγμό της πλειοψηφίας της επιτροπής που τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Οι αμβλώσεις στη Βραζιλία, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι καθολικοί, απαγορεύονται εκτός από τις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε την άμβλωση των εμβρύων που πάσχουν από ανεγκεφαλία.

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο αμβλώσεις γίνονται σε παράνομες κλινικές κάθε χρόνο και χιλιάδες γυναίκες καταλήγουν στα νοσοκομεία εξαιτίας των επιπλοκών τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Αλλά ακόμη και οι λίγες περιπτώσεις που επιτρέπεται η άμβλωση έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Ευαγγελιστών στο Κογκρέσο, οι οποίοι ολοένα και αυξάνονται, γεγονός που έχει οδηγήσει στη λήψη πιο συντηρητικών αποφάσεων σε κοινωνικά θέματα.

«Η υπεράσπιση των αμβλώσεων, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι μια διαβολική και καταστροφική πράξη», δήλωσε ο γερουσιαστής Παστόρ Εουρίκο απευθυνόμενος στην επιτροπή, κρατώντας ένα ομοίωμα ενός εμβρύου 12 εβδομάδων.

Για να απαγορευθεί η άμβλωση εντελώς χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ωστόσο το μέτρο ίσως καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να το χρησιμοποιήσει ως αντάλλαγμα για να μπορέσει να περάσει άλλα νομοσχέδια, όπως η μεταρρύθμιση των συντάξεων που είναι απαραίτητη προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ