ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλιάνικος κολοσσός δωροδόκησε τους γιους πρώην προέδρου του Παναμά

Βραζιλιάνικος κολοσσός δωροδόκησε τους γιους πρώην προέδρου του Παναμά
Getty Images / Ideal Images / Ian Waldie / Staff

Βραζιλιάνικος κολοσσός στον τομέα των κατασκευών, που έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς τεραστίων διαστάσεων που εκτείνεται σε πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής, παραδέχθηκε την Πέμπτη διά στόματος ενός άλλοτε κορυφαίου στελέχους του, πως είχε δωροδοκήσει με πολλά εκατομμύρια δολάρια τους γιους ενός πρώην προέδρου του Παναμά, του Ρικάρδο Μαρτινέλι.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Αντρέ Κάμπους Χαμπέλου, πρώην επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου εταιρειών BTP Odebrecht στον Παναμά, δωροδοκήθηκαν ο Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι και ο Λουίς Ενρίκε Μαρτινέλι, γιοι του πρώην προέδρου της χώρας (2009-2014), καθώς και πολλοί τότε υπουργοί.

Οι δύο γιοι του προέδρου «είχαν απαιτήσει την καταβολή έξι εκατομμυρίων δολαρίων», διευκρίνισε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Odebrecht του Παναμά, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διάβασε την Πέμπτη η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Σουλέικα Μουρ.

Οι δωροδοκίες αυτές εξασφάλισαν την ανάθεση στην Odebrecht κρατικών συμβάσεων για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου και άλλων δημόσιων έργων.

Οι δύο γιοι του Μαρτινέλι—οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη και σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί κόκκινο σήμα της Ιντερπόλ—συνολικά έλαβαν περίπου 50 εκατ. δολάρια για διάφορες εξυπηρετήσεις τους στη βραζιλιάνικη εταιρεία.

Οι πρώην υπουργοί Οικονομίας, Φρανκ δε Λίμα, Δημοσίων Έργων, Χάιμε Φορντ, και ο πρώην γενικός γραμματέας της προεδρίας Ντεμέτριο Παπαντιμίτριου είχαν λάβει αντίστοιχα δωροδοκίες 7, 1,8 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Odebrecht .

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χοσέ Δομίνγκο Άριας, υποψήφιος για την προεδρία το 2014, φέρεται να είχε λάβει 10 εκατομμύρια δολάρια από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εκστρατεία για να διεξαγάγει την εκστρατεία του.

Συνολικά, στο σκάνδαλο Odebrecht στον Παναμά έχουν εμπλακεί ως τώρα 63 πρόσωπα, ενώ ο όμιλος φέρεται να κατέβαλε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η αρχιεισαγγελέας Κένια Πορσέλ πριν από μερικές εβδομάδες.

Η έρευνα για το σκάνδαλο έχει επεκταθεί στις προεδρίες του Μαρτίν Τορίχος (2004-2009) και του Ρικάρδο Μαρτινέλι (2009-2014) αλλά αφορά και τη σημερινή κυβέρνηση, υπό τον Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

Ο Ρικάρδο Μαρτινέλι κρατείται το τρέχον διάστημα στη Φλόριντα των ΗΠΑ, εν αναμονή της έκδοσής του στον Παναμά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ