ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ορίστηκε η ημέρα και ώρα του «διαζυγίου» από την Ε.Ε.

Brexit: Ορίστηκε η ημέρα και ώρα του «διαζυγίου» από την Ε.Ε.
REUTERS/Yves Herman

Παρασκευή 29 Μαρτίου του 2019 και ώρα 23:00. Αυτή είναι η μέρα και η ώρα που ορίστηκε από την βρετανική κυβέρνηση για την επισημοποίηση του «διαζυγίου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, θέλοντας να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του Brexit που βλέπουν τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. να καθυστερούν, όρισε την οριστική ημερομηνία της εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μια τροπολογία στον νόμο για την αποχώρηση από την ΕΕ, βάσει της οποίας το διαζύγιο θα τεθεί σε εφαρμογή την παραπάνω μέρα και ώρα. Στην Ελλάδα η ώρα θα δείχνει 01:00 τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, επεσήμανε πως η κυβέρνηση θέλησε να τερματίσει τη σύγχυση επί του θέματος. «Ακούσαμε τους πολίτες και τα μέλη της Βουλής (των Κοινοτήτων) και προχωρήσαμε σε αυτή την αλλαγή ώστε να τερματιστεί η όποια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος "ημέρα της εξόδου"», είπε χαρακτηριστικά.

Τα έως τώρα δεδομένα ορίζαν πως οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν την 29η Μαρτίου 2017, θα ολοκληρώνονταν εντός διετίας, όμως δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο που να ορίζει ρητώς την ημερομηνία εξόδου.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης της και πλέον καλείται να ενώσει τους διχασμένους Συντηρητικούς της ώστε να μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, στην οποία δεν διαθέτει την πλειοψηφία όμως και θα χρειαστεί τη στήριξη του βορειοϊλανδικού κόμματος.

Ο Ντέιβις διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακούσει και άλλες απόψεις και να δεχθεί τροπολογίες επί του θέματος, ακόμη και από αντίπαλα κόμματα. Αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων «μπορούν να βελτιώσουν το νομοσχέδιο, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, θα συνεργαστούμε μαζί τους», επεσήμανε.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας όμως υπολογίζεται πως η μεγάλη του έκταση και οι πολλές διαφωνίες θα απαιτήσουν μήνες πριν τελικώς λάβει έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ