ΚΟΣΜΟΣ

Το Λονδίνο αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει «νέο σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου»

Το Λονδίνο αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει «νέο σύνορο στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου»
REUTERS/Eric Vidal

Το Λονδίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο οι λύσεις που αντιμετωπίζονται για να αποφευχθεί η επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία να επιφέρουν «τη δημιουργία ενός νέου συνόρου στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ειδικές λύσεις για τις μοναδικές συνθήκες της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Όμως «αυτό δεν μπορεί να σημάνει τη δημιουργία ενός νέου συνόρου στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου», δηλαδή ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και το υπόλοιπο βασίλειο, επέμεινε ο Ντέιβις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, η ΕΕ επιθυμεί η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέσα στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας για τα οποία το Λονδίνο και η ΕΕ οφείλουν να βρουν λύσεις πριν οι Βρυξέλλες δεχθούν να ανοίξουν μια δεύτερη φάση διαβουλεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις τους μετά το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ