ΚΟΣΜΟΣ

Φλιν: Πληροφορίες ότι σχεδίαζε να παραδώσει τον Γκιουλέν στην Άγκυρα

Φλιν: Πληροφορίες ότι σχεδίαζε να παραδώσει τον Γκιουλέν στην Άγκυρα
REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνά εάν ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Φλιν, εμπλέκεται σε σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο είχε ως σκοπό την παράνομη μεταφορά του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία παίρνοντας ως αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Αναφέρεται πως στο σχέδιο θα συμμετείχε και ο Μάικλ Φλιν Τζούνιορ και πατέρας και γιος θα λάμβαναν το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων εάν απήγαγαν τον Γκιουλέν από το σπίτι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες ζει αυτοεξόριστος.

Το φερόμενο σχέδιο ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ευρύτερης έρευνας του Μιούλερ σχετικά με ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Εκπρόσωπος του Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως πράκτορες του FBI ρώτησαν τουλάχιστον τέσσερρα πρόσωπα σχετικά με μια συνάντηση τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη κατά την οποία ο Φλιν και αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης συζήτησαν τη σύλληψη του Γκιουλέν, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις έρευνες του FBI.

Η συνάντηση του Δεκεμβρίου με θέμα τον Γκιουλέν αναφέρθηκε επίσης από το NBC, το οποίο επικαλέστηκε επίσης πρόσωπα που σχετίζονται με την έρευνα. Ο Φλιν και οι αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης συζήτησαν επίσης πώς θα μπορούσε να απελευθερωθεί ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ. Ο Ζαράμπ βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή με ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις, μετέδωσε το NBC.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα που μεταδόθηκε από το Reuters στις 26 Οκτωβρίου, ένας από τους επιχειρηματικούς συνεταίρους του Φλιν, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, είχε συνάψει συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο τούρκους επιχειρηματίες για να βοηθήσει στη δυσφήμηση του Γκιουλέν, όταν ο Γούλσεϊ ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Η ομάδα του Μιούλερ μίλησε επίσης με τον σύμβουλο πολιτικής του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος συνεργάτης του Τραμπ που είναι γνωστό ότι έχει μιλήσει με τους ερευνητές, μετέδωσε χθες το CNN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ