ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντουτέρτε παραδέχτηκε ότι σκότωσε άνδρα στα 16 του και ότι μπαινοέβγαινε στη φυλακή

Ο Ντουτέρτε παραδέχτηκε ότι σκότωσε άνδρα στα 16 του και ότι μπαινοέβγαινε στη φυλακή
REUTERS/Hoang Dinh Nam/Pool

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, παραδέχτηκε ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνδρα όταν ήταν ακόμη έφηβος, σε μια ομιλία του, στο περιθώριο της συνόδου της APEC που διεξάγεται στην Ντανάνγκ του Βιετνάμ, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον "πόλεμο" κατά των ναρκωτικών, που έχει κηρύξει στη χώρα του.

Το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στην κοινότητα των Φιλιππινέζων που ζουν στην πόλη αυτή του Βιετνάμ, ο Ντουτέρτε απείλησε επίσης ότι θα "χαστουκίσει" την Ανιές Καλαμάρ, την ειδική εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες ή με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέσεις. Εξύβρισε επίσης, με βαριές εκφράσεις, όσους επικρίνουν την εκστρατεία του για την καταστολή του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

«Όταν ήμουν έφηβος, μπαινόβγαινα στη φυλακή. Συμμετείχα σε τσαμπουκάδες εδώ κι εκεί. Στα 16 μου, είχα ήδη σκοτώσει κάποιον. Έναν πραγματικό άνθρωπο, έναν τσαμπουκά. Ήμουν μόνο 16 ετών. (Τον σκότωσα) απλώς για ένα βλέμμα. Πόσους περισσότερους τώρα που είμαι πρόεδρος;» διερωτήθηκε.

2017 11 08T111227Z 1001191290 RC18E79ED510 RTRMADP 3 SOUTHCHINASEA PHILIPPINES CHINA

REUTERS/Dondi Tawatao

Ο 72χρονος Ντουτέρτε εξελέγη το 2016 με την υπόσχεση ότι θα εξαλείψει το εμπόριο ναρκωτικών και ότι θα σκοτώσει έως και 100.000 εμπόρους και τοξικομανείς. Αφότου ανέλαβε την προεδρία, πριν από 16 μήνες, αστυνομικοί έχουν σκοτώσει 3.967 ανθρώπους και άγνωστοι δράστες σκότωσαν άλλου 2.290 υπόπτους για υποθέσεις ναρκωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, χιλιάδες άλλοι έχουν δολοφονηθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο πρόεδρος παραμένει πολύ δημοφιλής στο αρχιπέλαγος καθώς πολλοί Φιλιππινέζοι θεωρούν ότι η ασφάλεια βελτιώθηκε επί των ημερών του. Όμως οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για μαζικές εξωδικαστικές εκτελέσεις, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Οι σύμβουλοι του Ντουτέρτε ζητούν συχνά από τους δημοσιογράφους να μην παίρνουν κατά γράμμα τα όσα λέει ο πρόεδρος γιατί του αρέσει να "αστειεύεται" και να "υπερβάλει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ