ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ημέρα για την κοινή αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ιστορική ημέρα για την κοινή αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
REUTERS/Hannibal Hanschke

Το κοινό γαλλο-γερμανικό όραμα περί συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας λαμβάνει «σάρκα και οστά» μετά την υπογραφή 23 εκ των 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της συμφωνίας για συμμετοχή στο εγχείρημα κατά την διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η Γαλλία και η Γερμανία έλαβαν την πρωτοβουλία να προτείνουν το σχέδιο την περασμένη χρονιά και η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» καθιστά ευκολότερη την πρακτική εφαρμογή της ιδέας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παραδοσιακά μία χώρα που υποστήριζε πως το ΝΑΤΟ εκπροσωπεί την κοινή αμυντική γραμμή της Ευρώπης και εξέφραζε σοβαρές αντιρρήσεις σε άλλες πρωτοβουλίες αμυντικής θωράκισης της Ένωσης.

«Θα είναι μία ιστορική μέρα για την ευρωπαϊκή άμυνα», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών.

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. πλην της Βρετανίας, της Δανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας καταψήφισαν τη συμφωνία, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ τον ερχόμενο μήνα. Διπλωμάτες τονίζουν πως μόνο το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη και η Βαλέτα δεν θα συμμετέχουν στις διεργασίες πριν από την συνάντηση του Δεκεμβρίου.

2017 11 13T141519Z 991138304 RC1CFCE88F50 RTRMADP 3 EU DEFENCE

REUTERS/Yves Herman

Η συμφωνία είναι γνωστή ως Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO) στους κύκλους της Ε.Ε. και παρότι Γαλλία και Γερμανία είναι οι «γονείς» της, φαίνεται πως υπάρχουν σημεία τριβής. Το Βερολίνο οραματιζόταν την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών, ενώ στόχος του Παρισιού είναι η δημιουργία μίας φιλόδοξης αμυντικής δύναμης.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Μπριάν προσερχόμενος στη συνάντηση χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα πολύ σημαντικό βήμα» και θυμήθηκε πως υπήρξε λίγος «ενθουσιασμός» όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Αλλά, όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουμε με την αμυντική συνεργασία μας.

«Σήμερα συζητήσαμε για την PESCO, δηλαδή για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, και υπογράψαμε, τα 23 από τα 28 κράτη, μία συμφωνία συνεργασίας», είπε ο έλληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, χαιρετίζοντας την συμφωνία.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση υπέγραψαν μία σειρά δεσμεύσεων στις οποίες «περιλαμβάνονται η αύξηση του μεριδίου των δαπανών που διατίθενται για την έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της Άμυνας με στόχο την επίτευξη του 2% των συνολικών αμυντικών δαπανών» και την «τακτική αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών με πραγματικούς όρους».

2017 11 13T141442Z 395701516 RC1A3E63A100 RTRMADP 3 EU DEFENCE

REUTERS/Yves Herman

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. επεσήμαναν πως από την περίοδο της απόφασης περί Brexit έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της άμυνας. Ως τέτοια (πρόοδος) κρίνεται η ίδρυση ενός κέντρου υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αποστολές κατάρτισης στη Σομαλία, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο τα κράτη μέλη της Ένωσης να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα σε αμυντικά συστήματα ώστε να υπάρχει μία ομοιομορφία εντός των κόλπων της Ευρώπης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη μετά την τελική εφαρμογή της συμφωνίας. Ως παράδειγμα μάλιστα χρησιμοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά περίπου 50% του ποσού που δίνουν οι ΗΠΑ για την άμυνα τους, όμως έχουν μόλις το 15% της αποτελεσματικότητας αυτής.

Τα κράτη-μέλη που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Άλλα κράτη-μέλη μπορούν να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ