ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη των ΗΠΑ στον ISIS κατήγγειλε η Ρωσία, δίνοντας αποδείξεις από… βιντεοπαιχνίδι

Στήριξη των ΗΠΑ στον ISIS κατήγγειλε η Ρωσία, δίνοντας αποδείξεις από… βιντεοπαιχνίδι
Минобороны России

Ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, όπως υποστήριζε, αποδείκνυαν χωρίς αμφισβήτηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "καλύπτουν" το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε, μετά από καταγγελίες ακτιβιστών και χρηστών των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι στις "αποδείξεις" περιλαμβανόταν και ένα screenshot από βιντεοπαιχνίδι.

Στους επίσημους λογαριασμούς του στο Twitter και το Facebook το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε ασπρόμαυρες αεροφωτογραφίες που υποτίθεται ότι τραβήχθηκαν στις 9 Νοεμβρίου στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Capture

Οι φωτογραφίες "παρέχουν την αναντίρρητη επιβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προσποιούνται ότι μάχονται την τρομοκρατία, καλύπτουν τις μονάδες του ISIS" ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Conflict Intelligence Team (CIT) διαπίστωσε γρήγορα ότι μια από τις φωτογραφίες προερχόταν από το πολεμικό βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης "AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron".

Σύμφωνα με τη CIT, άλλες φωτογραφίες προέρχονται από βίντεο που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ το 2016 και δείχνουν βομβαρδισμούς της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.

Οι εν λόγω φωτογραφίες αποσύρθηκαν αμέσως από τον ρωσικό στρατό που στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι η ανάρτησή τους οφειλόταν σε "λάθος" ενός πολιτικού υπαλλήλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ