ΚΟΣΜΟΣ

Αμπάντι: Η Βαγδάτη θα δράσει για να πάρει τον έλεγχο των συνόρων με την κουρδική περιοχή

Αμπάντι: Η Βαγδάτη θα δράσει για να πάρει τον έλεγχο των συνόρων με την κουρδική περιοχή
REUTERS/Alex Brandon/Pool

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι η Βαγδάτη θα δράσει σύντομα για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων με την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ, που ελέγχονται από τους Κούρδους, προβλέποντας ωστόσο ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα επανακτήσουν τις περιοχές αυτές χωρίς τη χρήση βίας.

Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει λάβει μέτρα αντίποινα στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής στις 25 Σεπτεμβρίου, το οποίο η Βαγδάτη χαρακτηρίζει παράνομο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων της περιοχής ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν απειλήσει ότι θα επαναλάβουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στους Κούρδους, τους οποίους κατηγορούν ότι καθυστερούν να παραδώσουν τον έλεγχο των συνόρων και εκμεταλλεύονται τις διαπραγματεύσεις για να ενισχύσουν την άμυνά τους.

«Θα επανακτήσουμε τον έλεγχο των συνοριακών περιοχών χωρίς κλιμάκωση. Αλλά η υπομονή μας εξαντλείται. Δεν θα περιμένουμε για πάντα. Θα αναλάβουμε δράση», τόνισε ο Αμπάντι σε μια συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ μίλησε λίγες ώρες αργότερα αφότου οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχθούν την απόφαση ενός δικαστηρίου που απαγορεύει την απόσχιση της περιφέρειας. Η απόφαση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια των Κούρδων να αναβιώσουν τις διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ