ΚΟΣΜΟΣ

Time Warner: Ο Τζεφ Σέσιονς δεν απάντησε σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην εξαγορά

Time Warner: Ο Τζεφ Σέσιονς δεν απάντησε σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην εξαγορά
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, αρνήθηκε ν’ απαντήσει σχετικά με το αν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν το υπουργείο του για την πρόταση εξαγοράς της Time Warner από την AT&T Inc. Για την πρόταση αυτή, ένας αναλυτής δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα κινηθεί δικαστικά προκειμένου να εμποδίσει την υλοποίησή της, ακόμη και μέσα στην σημερινή ημέρα.

«Δεν έχω την δυνατότητα να σχολιάσω συζητήσεις και επικοινωνίες μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Λευκού Οίκου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέσιονς κατά την ακρόαση του την Τρίτη από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το 2016, είχε ταχθεί κατά της αναφερόμενης συμφωνίας, οικονομικού ύψους 85,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ασκεί διαρκή κριτική κατά του τηλεοπτικού δικτύου CNN που ελέγχεται από την Time Warner. Ο Τραμπ κατηγορεί το CNN για την δημοσιοποίηση «κατασκευασμένων ειδήσεων».

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έθεσε ως κεντρικό όρο υλοποίησης της συμφωνίας την εκχώρηση από την AT&T της DirectTV ή της Turner Broadcasting από την Time Warner.

Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της AT&T Ράνταλ Στέφενσον διέψευσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έκανε πρόταση για την πώληση του CNN, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου. «Προετοιμαζόμαστε να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη, τώρα» σχετικά με την συμφωνία, δήλωσε ο ίδιος στην διάρκεια ενός φόρουμ.

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Γκρίνφιλντ, αναλυτής στην χρηματιστηριακή εταιρία BTIG, ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες της εταιρίας του, την εκτίμηση ότι τόσο η AT&T όσο και η Time Warner έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επικείμενη υποβολή μήνυσης, η οποία μπορεί να υποβληθεί ακόμη και σήμερα. Ο Γκρίνφιλντ υποστήριξε ότι πολλές πηγές του επιβεβαίωσαν την χθεσινή συνάντηση μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της AT&T. Στην διάρκεια της συνάντησης, η εταιρία ενημερώθηκε για την πρόθεση υποβολής μήνυσης, προκειμένου να τερματιστεί η προσπάθεια υλοποίησης της συμφωνίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει για τον χρόνο υποβολής της μήνυσης, όπως και οι δύο εταιρίες, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει το χρονικό περιθώριο υποβολή της μήνυσης εντός του μήνα, προκειμένου να προσβάλει την συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα. Από την πλευρά της, η AT&T προετοιμάζεται για την επιθετική νομική αντιμετώπιση της υποβολής μιας μήνυσης από το υπουργείο, ενώ για την ανάπτυξη των επιχειρημάτων της, θα αξιοποιήσει τις επιθέσεις του προέδρου Τραμπ κατά του CNN, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι ο Τραμπ δεν μίλησε για την ενοποίηση των δύο εταιριών με τον Σέσιονς τονίζοντας ότι: «Κανένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν έχει εξουσιοδότηση για να μιλήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα αυτό».

Η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε στο CNN την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην αξιολόγηση της συμφωνίας ενοποίησης μεταξύ των δύο εταιριών.

Στην υλοποίηση της συμφωνίας έχουν εναντιωθεί μία σειρά από ομάδες καταναλωτών, αλλά και μικρότερα τηλεοπτικά δίκτυα που υποστηρίζουν ότι θα δώσει στην AT&T ηγετικό ρόλο σχετικό με τον προσδιορισμό του περιεχομένου των τηλεοπτικών μεταδόσεων στους μη καλωδιακούς χρήστες. Η AT&T έχει την πρώτη θέση στην παροχή τηλεοπτικών εκπομπών στις ΗΠΑ.

Την προϋπόθεση που θέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την εκχώρηση της DirectTV ή της Turner Broadcasting ζητάει ο υπεύθυνος κατά των μονοπωλίων Μάκαν Ντελραχίμ του υπουργείου, που φαίνεται ότι έχει αλλάξει την στάση που τηρούσε για την συμφωνία. Σε συνέντευξή του το 2016, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία δεν αποτελούσε «μεγάλο αντιμονοπωλιακό πρόβλημα».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ διαψεύδουν ότι ο όρος υλοποίησης της συμφωνίας που έχει τεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετίζεται με το CNN, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται σε ανησυχίες ότι η AT&T θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών στην παροχή τηλεοπτικού υλικού προς τους ανταγωνιστές της, αλλά και θα εμποδίσει την υλοποίηση καινοτομικών δράσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ