ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Νέα αεροπορική επιδρομή δυσχεραίνει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Υεμένη: Νέα αεροπορική επιδρομή δυσχεραίνει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων
REUTERS/Fawaz Salman

Προβλήματα στην προσγείωση των ανθρωπιστικών πτήσεων στην Υεμένη αναμένεται να προκαλέσει η καταστροφή του συστήματος αεροπλοΐας του αεροδρομίου της Σανάα, μετά από αεροπορική επιδρομή της σαουδαραβικής αεροπορίας.

Μια επιδρομή του αραβικού συνασπισμού προκάλεσε «την πλήρη καταστροφή του συστήματος αεροπλοΐας», διακόπτοντας τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, δηλαδή των πτήσεων που διεξάγουν ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, επεσήμανε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού ο ΟΗΕ εξέφρασε φόβους για «τον μεγαλύτερο λιμό» των τελευταίων δεκαετιών στην Υεμένη και κάλεσε τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, που διεξάγει από το 2015 στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Χούτι, να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη χώρα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ανάγκη για «πλήρη πρόσβαση» σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς.

Την ίδια ημέρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Νέα Υόρκη ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ Μουάλιμι είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν ανοίξει ήδη τα λιμάνια στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Υεμένης, όπως αυτά του Άντεν, της Μουκάλα και της Μόκα, όμως ζήτησε ενισχυμένους ελέγχους στα άλλα λιμάνια που ελέγχονται από τους Χούτι, όπως αυτό της Χοντέιντα.
Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την Υεμένη Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ εκτίμησε χθες ότι το επείγον της κατάστασης δεν επιτρέπει να αναμένουμε μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο σύστημα ελέγχου των φορτίων.

«Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις αυτού που συμβαίνει εκεί τώρα είναι αδιανόητες», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
«Δεν πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να εμποδίσουν το άνοιγμα του λιμανιού» της Χοντέιντα, το βασικό λιμάνι από το οποίο εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε.

Μετά την εκτόξευση στις 4 Νοεμβρίου ενός πυραύλου από τους αντάρτες Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ο αραβικός συνασπισμός ανακοίνωσε το πλήρες κλείσιμο όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων περασμάτων της Υεμένης.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε μια περιορισμένη άρση του χερσαίου αποκλεισμού, η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής από τον ΟΗΕ και τις ΜΚΟ που μπορούν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη μόνο μέσω των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας. Το αεροδρόμιο της Σανάα ήταν ήδη κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις και επιτρέπονταν μόνο οι ανθρωπιστικές.
Την Τρίτη ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Άντεν, που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ