ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Σαάντ αλ-Χαρίρι

Λίβανος: Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Σαάντ αλ-Χαρίρι
EPA/DALATI NOHRA HANDOUT

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι αναμένεται να αναχωρήσει από το Ριάντ για το Παρίσι εντός 48ώρου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βηρυτό για να υποβάλλει επισήμως την παραίτησή του, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον Χαρίρι.

Την μετάβαση του Χαρίρι στη γαλλική πρωτεύουσα επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας από το Ριάντ, σημειώνοντας πως ο Χαρίρι «αποδέχτηκε την πρόταση» που του έκανε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να μεταβεί στη Γαλλία, αλλά η ημερομηνία της άφιξής του στη χώρα εξαρτάται από τον ίδιο.

Ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πληροφορήθηκε την εξέλιξη αυτή, όπως διευκρίνισε σε δημοσιογράφους του AFP ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν την ώρα που οι αρχές του Λιβάνου κατηγορούν το Ριάντ ότι κρατάει τον Χαρίρι χωρίς την θέλησή του.

Έπειτα από την απόφαση του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Χαρίρι να αποδεχτεί πρόταση του γάλλου προέδρου και να επισκεφθεί το Παρίσι, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε ότι ελπίζει η πολιτική κρίση στη χώρα του να ξεπεράστηκε. Σύμφωνα με προεδρικές πηγές, ο Αούν είπε ακόμη ότι ο Λίβανος παραμένει δεσμευμένος στην πολιτική του να μην αναμειγνύεται σε περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως σε εκείνες μεταξύ αραβικών χωρών.

Μια παραίτηση, φυλακίσεις και πύραυλοι: Οι 24 ώρες που συντάραξαν τη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου με βιντεοσκοπημένη εμφάνισή του από το Ριάντ βυθίζοντας έτσι τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στη χώρα του. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κατηγόρησε το Ριάντ ότι τον κρατάει παρά την θέλησή του.

Η παραίτησή του προκάλεσε διπλωματική κινητικότητα με τον πρόεδρο Μακρόν να απευθύνει πρόσκληση στον Χαρίρι να μεταβεί στο Παρίσι, τον γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν να μεταβαίνει στο Ριάντ και τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Λιβάνου να αναμένεται αύριο να συναντηθούν στη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ