ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και εκατοντάδων νέων

Βρυξέλλες: Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και εκατοντάδων νέων
TWITTER/ @DAILYMICHAELBE/via REUTERS

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και εκατοντάδων νέων ξέσπασαν, για δεύτερη φορά εντός ολίγων ημερών, στο κέντρο των Βρυξελλών.

Αυτήν τη φορά όχι εξαιτίας των «πανηγυρισμών» των Μαροκινών λόγω της πρόκρισης της εθνικής ομάδας τους στο Μουντιάλ, αλλά λόγω της παρουσίας ενός Γάλλου ράπερ στη βελγική πρωτεύουσα, ο οποίος μέσω διαδικτύου κάλεσε τους φίλους του να συγκεντρωθούν στο κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση κατέληξε σε συγκρούσεις νεαρών ατόμων με την αστυνομία και σε βανδαλισμούς.

Μερίδα του σημερινού βελγικού Τύπου, κυρίως του ολλανδόφωνου, κατηγορεί την αστυνομία και τις δημοτικές Αρχές για ολιγωρία και ζητά την απόδοση ευθυνών, αλλά και τη σύλληψη των υπαιτίων, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών από τους βανδαλισμούς.

Πληθαίνουν, σύμφωνα με το κεντρικό πρωτοσέλιδό της De Standaard, οι φωνές που τάσσονται υπέρ της λήψης σκληρότερων μέτρων καταστολής, με αφορμή τα νέα χθεσινά επεισόδια, ενώ, από την πλευρά της, η εφημερίδα De Morgen εκτιμά, και αυτή στο κεντρικό πρωτοσέλιδό της, ότι για ακόμα μία φορά η αστυνομία των Βρυξελλών «πιάστηκε στον ύπνο», καθώς δεν στάθηκε δυνατό να αποτρέψει τα επεισόδια και τις νέες καταστροφές. Η εφημερίδα, στο κύριο άρθρο της, αναζητά τα αίτια της παρατηρούμενης έξαρσης της βίας στο κέντρο των Βρυξελλών και εκφράζει την άποψη ότι όλα ξεκινούν από την ελλειμματική παιδεία και την κακή ποιότητα πολλών σχολείων της πόλης που, όπως εξηγεί, αποτελούν «σφηκοφωλιές» ταραξιών, υποθάλποντας παρόμοια φαινόμενα.

Εξάλλου, περίπου στη μέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά σχετικούς με τους μετανάστες κοινωνικούς δείκτες, εμφανίζει το Βέλγιο η De Tijd, σημειώνοντας ότι αυτές οι μάλλον «κακές» επιδόσεις οφείλονται στην προβληματική ένταξη των αλλοδαπών πρώτης και δεύτερης γενιάς στην εγχώρια κοινωνία.

Σημειώνεται, πως η σχετική λίστα του έγκυρου γερμανικού think tank Bertelsmann Stiftung εμφανίζει την Ελλάδα ουραγό (επί 28 κρατών-μελών) σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επιτυγχάνει τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης των μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ