ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αναταραχή προκαλεί ένα αιγυπτιακό αγγείο του 13ου αιώνα πΧ

Κύπρος: Αναταραχή προκαλεί ένα αιγυπτιακό αγγείο του 13ου αιώνα πΧ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR

Ένα αρχαίο αιγυπτιακό αγγείο του 13ου αιώνα πΧ, το οποίο βρισκόταν παρανόμως στην Κύπρο, έχει «ανάψει φωτιές» σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Αίγυπτος είχε ζητήσει με δικαστική συνδρομή, από τον περασμένο Μάρτιο τον εντοπισμό και την επιστροφή του αγγείου, χαρακτηρίζοντάς το ως κλοπιμαίο, με την Κυπριακή Δημοκρατία να εντοπίζει το αγγείο, εκτελώντας το ένταλμα. Το αγγείο βρίσκεται στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και επρόκειτο να παραδοθεί από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία την προσεχή εβδομάδα.

Το θέμα έφτασε ως την Βουλή με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου να ζητά με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα την επιστροφή του αρχαίου αγγείου στην αστυνομία, δεδομένου ότι αποτελεί αντικείμενο ποινικής έρευνας. Μάλιστα μέλη της Επιτροπής έκαναν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης αρχαιοκαπηλίας, κάτι που απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

«Ουδέποτε έχουμε ενεργήσει κατά τρόπο για να συγκαλυφθεί οποιοδήποτε αδίκημα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός δεν έχει ενεργήσει και ούτε να ενεργήσω με τρόπο όχι μόνο που να θεωρηθεί η να υπάρχει εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή ο Ι. Νικολάου.

Τι αναφέρει η αστυνομία

Σε ανακοίνωσή της η κυπριακή αστυνομία ξεκαθαρίζει πως είχε λάβει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αιγυπτιακές Αρχές μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τη διενέργεια ερευνών στην Κύπρο για εντοπισμό αρχαίου αιγυπτιακού αγγείου.

Έπειτα από αξιολόγηση πληροφοριών το αγγείο εντοπίστηκε και αφού εξετάστηκε από το τμήμα αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το αγγείο για το οποίο γινόταν αναφορά στο αίτημα των αιγυπτιακών αρχών και στη συνέχεια παραδόθηκε στο τμήμα αρχαιοτήτων.

Επιστρέφεται στην Αίγυπτο το αγγείο

Το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα του επαναπατρισμού αρχαίου αγγείου αιγυπτιακής προέλευσης και τη συζήτηση που έλαβε χώρα χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, σημειώνοντας πως το αγγείο αυτό περιήλθε στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων μετά από αίτημα του κατόχου, για άδεια εξαγωγής από την Κύπρο.

"Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία, ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για την νόμιμη κατοχή του. Όταν αυτά δεν προσκομίστηκαν, απέστειλε ως όφειλε, επιστολή προς την Αστυνομία ζητώντας διερεύνηση από την INTERPOL, προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον το αγγείο περιλαμβανόταν στον κατάλογο κλεμμένων αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Μέσω της διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι το αγγείο εξήχθη παράνομα, μετά από παράνομες ανασκαφές σε γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου. Ως εκ τούτου, η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα επαναπατρισμού του αντικειμένου" αναφέρεται.

Προστίθεται ότι "εφόσον και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενες στη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970, για την παρεμπόδιση και πρόληψη εισαγωγής, εξαγωγής και παράνομης μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, από την οποία πηγάζει και η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τα εν λόγω ζητήματα, έγιναν οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες επαναπατρισμού του αντικειμένου στην χώρα προέλευσής του. Το αγγείο θα επιστραφεί στον πρόεδρο της Αιγύπτου, επ` ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο".

Όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι το αγγείο βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κύπρο αυτοί είναι αόριστοι και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρει το Υπουργείο.
"Σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα στην αστυνομία" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ