ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ράτο

Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ράτο
REUTERS/Andrea Comas

Με την κατηγορία της απάτης που αφορά την τράπεζα Bankia, παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ροντρίγκο Ράτο. Η τράπεζα της οποίας ηγείτο χρειάστηκε στη συνέχεια διάσωση από το κράτος.

Ο Ράτο, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κατηγορείται για παραποίηση πληροφοριών σχετικά με τα οικονομικά της Bankia, το 2011, ώστε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν στο χρηματιστήριο.

Θα δικαστεί μαζί με περισσότερα από 30 άλλα πρώην στελέχη της Bankia για την απάτη των επενδυτών και για την πλαστογράφηση των οικονομικών στοιχείων το 2010 και το 2011, ανέφερε το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας στην απόφασή του.

Η Bankia διασώθηκε το 2012, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εγγραφή της και δεκάδες χιλιάδες μικροί επενδυτές που είχαν μετατρέψει τις αποταμιεύσεις τους σε μετοχές, έχασαν τα πάντα.

Η παραλίγο κατάρρευση της Bankia έπληξε σχεδόν ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ισπανίας, ο οποίος διαφυλάχθηκε αργότερα εκείνο το έτος, από διεθνείς πιστωτές για 41 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «οι σοβαρές ανακρίβειες» στις πληροφορίες που παρείχε η Bankia, παραπλάνησαν τους επενδυτές. Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης πέντε ετών του Ράτο.

Το δικαστήριο θα δικάσει επίσης την ίδια την τράπεζα Bankia, καθώς και την ιδρυτική της BFA, για την ίδια υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ