ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: Η Χεζμπολάχ κάνει εμπόριο ναρκωτικών και ξεπλένει βρόμικο χρήμα

ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: Η Χεζμπολάχ κάνει εμπόριο ναρκωτικών και ξεπλένει βρόμικο χρήμα
REUTERS/ FAISAL AL NASSER

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε την Παρασκευή τη Χεζμπολάχ ότι κρατά σε ομηρεία τον Λίβανο, ότι χρησιμοποιεί τα λιμάνια της χώρας για να κάνει λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τις τράπεζες για να ξεπλένει βρόμικο χρήμα.

Στις 4 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, και κατήγγειλε τη σιιτική οργάνωση η οποία στηρίζει την κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι χειραγωγεί την πολιτική ζωή της χώρας.

"Δεν είναι δυνατόν μια ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση να λειτουργεί εκτός ελέγχου" είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Άντελ αλ Τζουμπέιρ, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του Αλφόνσο Νταστίς. "Βλέπουμε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου για να ξεπλένει βρόμικο χρήματα, τα λιμάνια του για να κάνει εμπόριο ναρκωτικών, την βλέπουμε να διαπράττει τρομοκρατικές ενέργειες και να παρεμβαίνει στη Συρία, το Μπαχρέιν και την Υεμένη", συνέχισε.

"Αν η Χεζμπολάχ δεν αφοπλιστεί και δεν γίνει (καθαρά) πολιτικό κόμμα, ο Λίβανος θα παραμείνει όμηρος της Χεζμπολάχ και κατ' επέκταση του Ιράν. Αυτό δεν το δεχόμαστε ούτε εμείς ούτε οι Λιβανέζοι", πρόσθεσε.

Ο Χαρίρι, που αρνείται ότι κρατείται παρά τη θέλησή του στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να φτάσει αύριο στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ