ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει στον Λίβανο ο Χαρίρι-Τι συζήτησε με τον Μακρόν στο Παρίσι

Επιστρέφει στον Λίβανο ο Χαρίρι-Τι συζήτησε με τον Μακρόν στο Παρίσι
REUTERS/Stringer/Pool

Στον Λίβανο πρόκειται να μεταβεί ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι, για τη Γιορτή της Ανεξαρτησίας της χώρας, που είναι την Τετάρτη.

Αυτό έκανε γνωστό η προεδρία του Λιβάνου, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Μισέλ Αούν έλαβε τηλεφώνημα σήμερα το πρωί από τον Σάαντ Αλ-Χαρίρι, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα έρθει στον Λίβανο για να μετάσχει στον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Χαρίρι, βρίσκεται από το Σάββατο στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια συνάντηση την οποία θα ακολουθήσει γεύμα.

Ο Χαρίρι έγινε δεκτός, με «τιμές πρωθυπουργού», στην προεδρία μερικές ώρες μετά την άφιξή του, γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, στη Γαλλία, προερχόμενος από το Ριάντ, απ΄όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου.

2017 11 18T121040Z 1621038642 RC1526B32440 RTRMADP 3 LEBANON POLITICS HARIRI MACRON


Πηγή:REUTERS/Benoit Tessier

Στην κορυφή της εξωτερικής σκάλας του προεδρικού μεγάρου ο Μακρόν αγκάλιασε τον Χαρίρι προτού πάρουν θέση, χαμογελαστοί, για φωτογραφίες ενώπιον μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων.

Τον 47χρονο πρωθυπουργό του Λιβάνου θα συνοδεύσουν η σύζυγός του Λάρα και ο μεγαλύτερος γιος τους σε γεύμα με τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Προτού υποδεχθεί τον Χαρίρι, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος τον «ευχαρίστησε για τις ενέργειες της Γαλλίας υπέρ του Λιβάνου», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως πρόκειται για μια «φιλική πρόσκληση για συζήτηση μαζί του και υποδοχή του πρωθυπουργού μιας φίλης χώρας». Διευκρίνισε πως ο Χαρίρι θα γινόταν δεκτός στο προεδρικό μέγαρο «ως πρωθυπουργός» του Λιβάνου, γιατί «η παραίτησή του δεν αναγνωρίζεται στη χώρα του, εφόσον δεν έχει υποβληθεί».

Κάτοχος της σαουδαραβικής υπηκοότητας ο Χαρίρι επικαλέστηκε, προκειμένου να δικαιολογήσει την παραίτησή του, «έλεγχο» της Χεζμπολάχ --μέλος της κυβέρνησης και την οποία υποστηρίζει το Ιράν-- στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ