ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών για ISIS συμφώνησαν Ολάντ και Πούτιν

Σε ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών για ISIS συμφώνησαν Ολάντ και Πούτιν
REUTERS/Sergei Chirikov/Pool

"Πράξη προδοσίας από  χώρα που η Ρωσία θεωρούσε φίλη", χαρακτήρισε την κατάρριψη του SU-24 από τους Τούρκους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ που τον επισκέφθηκε χθες στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πως η χώρα του εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην συνεργασία με τη δυτική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και εργάζεται για το σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας που μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας...είναι απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε. «Συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα».

«Η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε που και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν (την στιγμή του περιστατικού). Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη», σημείωσε. «Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτος στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει» ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας Άγκυρα δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, τονίζοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, «μέρα και νύχτα».
Ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους πριν την επίθεση. «Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες... αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών τους υπηρεσιών για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Κρεμλίνο οι ηγέτες των δυο χωρών.

"Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του ISIS και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι", δήλωσε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Πρόσθεσε πως οι δυο χώρες γνωρίζουν ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός τους εχθρός υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας.

Έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους, υπογράμμισε ο κ. Ολάντ που διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας.

Όσον αφορά το μέλλον της Συρίας, ο Φ. Ολάντ είπε: "Για αυτή τη λύση υπάρχουν απαραίτητοι όροι, που πρέπει να τηρηθούν. Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά την μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις, Σύροι της διασποράς θα συμμετάσχουν", εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ