ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στη Γερμανία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το «ναυάγιο» της «Τζαμάικα»

Πολιτική κρίση στη Γερμανία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το «ναυάγιο» της «Τζαμάικα»
EPA/CLEMENS BILAN

Σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας εισήλθε, από χθες, η Γερμανία, μετά την αποτυχία Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Πρασίνων (Die Gruenen) και Φιλελευθέρων (FDP) να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα».

Για μια μέρα τουλάχιστον «βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία» έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά την διάλυση των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», ενώ εντός της ημέρας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, προκειμένου να τον ενημερώσει και να συνεννοηθεί μαζί του για την συνέχεια.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια μέρα ο Μάρτιν Σουλτς, πρόκειται να κάνει γνωστές τις προθέσεις των Σοσιαλδημοκρατών, έπειτα από σχετική διαβούλευση στα όργανα του κόμματος, ενώ ο γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.

«Μια κακή είδηση για την Ευρώπη» χαρακτήρισε την κατάρρευση των συνομιλιών της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας τον ηγετικό ρόλο του ισχυρότερου μέλους της ΕΕ.

Οι πρώτες… συνέπειες άρχισαν πάντως από νωρίς να φαίνονται καθώς μετά την αναπάντεχη αποχώρηση του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τις διαπραγματεύσεις έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών με το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ και τους οικολόγους Πράσινους η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου στις ασιατικές αγορές αμέσως

Το χρονικό του «ναυαγίου»

Επτά εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν μετά από πέντε εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από βασικούς άξονες πολιτικής, προκειμένου να μπουν στην κανονική φάση των διαπραγματεύσεων.

2017 11 20T002235Z 577252951 RC12685AB840 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS


Πηγή:REUTERS/Hannibal Hanschke

Την αρχή έκανε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντντερ, ο οποίος, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εξήγγειλε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εγκαταλείπει τις διαβουλεύσεις. Ο Λίντνερ επικαλέστηκε έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει, από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο. «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών» είπε χαρακτηριστικά.

Μια ώρα αργότερα, δηλώσεις στα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών έκαναν η κ. Μέρκελ και ο εταίρος της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η υπηρεσιακή καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι στο επίμαχο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να βρεθεί κοινός παρονομαστής με τους Πρασίνους. Αλλά και ο Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε από τη δική του οπτική γωνία ότι θα ήταν εφικτή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.

2017 11 20T001419Z 982016011 RC13B1176500 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS


Πηγή:REUTERS/Hannibal Hanschke

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρτ επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στους Φιλελεύθερους. Ο Τζεμ Έζντεμιρ καταλόγισε μάλιστα στον πρόεδρό τους, Κρίστιαν Λίντνερ, ότι την απόφαση να αποσυρθεί από τις διερευνητικές δεν την έλαβε το βράδυ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε η χώρα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση. Η κ. Μέρκελ θα ενημερώσει σήμερα το προεδρείο του κόμματός της για τις εξελίξεις. Θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για τα επόμενα βήματα. Η ίδια δήλωσε ότι ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την καλή διακυβέρνηση της χώρας τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ένα πρώτο σενάριο είναι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει το κόμμα του και πάλι στα κυβερνητικά έδρανα, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου καταψήφισαν τον μεγάλο συνασπισμό.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Φιλευθέρους και τους Πρασίνους. Κι αυτό όμως όχι μόνο είναι πρωτόγνωρο για τα γερμανικά πολιτικά ειωθότα, αλλά πρακτικά ανέφικτο δεδομένου ότι κάθε φορά και για κάθε κυβερνητική απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ, θα πρέπει να αναζητά πλειοψηφίες. Το απέκλεισε, εξάλλου, και το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, λέγοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση.

Απομένει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αλλά εκτός του ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές επιταγές που δυσκολεύουν πολύ μια τέτοια λύση, πιθανή προσφυγή και πάλι στις κάλπες θα ενίσχυε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση πλειοψηφιών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Θεωρητικά πάντα θα υπήρχε και ένα δεύτερος γύρος διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα, μετά από μια χρονική περίοδο ψυχραιμότερης αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Για εκλογές γύρω στο Πάσχα μιλούν οι Πράσινοι

«Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα» (σ.σ. το καθολικό Πάσχα εορτάζεται φέτος την 1η Απριλίου), δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι’ αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.

Ο Πράσινος πολιτικός κατηγόρησε το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) ότι είχε προγραμματίσει την αποχώρησή του από τις διερευνητικές συνομιλίες: «Εάν κάποιος βγάλει από την τσέπη του την δήλωση προς τον τύπο ενόσω βρίσκεται το τραπέζι ένα τελικό κείμενο, τότε νοιώθεις εξαπατημένος», είπε επίσης ο κ. Τριτίν, ο οποίος εξέφρασε την υπόνοια ότι «το κίνητρο του προέδρου τους FDP θα μπορούσε να είναι ότι ήθελε να ρίξει την καγκελάριο Μέρκελ. Εν τούτοις η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να βγει ενισχυμένη από τις διερευνητικές συζητήσεις, διότι θα θεωρηθεί ως λογική και αξιόπιστη», τόνισε ο κ.Τριτίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ