ΚΟΣΜΟΣ

Οbserver: Με καθυστέρηση ενός χρόνου η πρώτη μεταφορά ασυνόδευτου προσφυγόπουλου στη Βρετανία

Οbserver: Με καθυστέρηση ενός χρόνου η πρώτη μεταφορά ασυνόδευτου προσφυγόπουλου στη Βρετανία
Πηγή: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Στο Λονδίνο αναμένεται να φτάσει αυτή την εβδομάδα το πρώτο προσφυγόπουλο από την Ελλάδα, έναν ολόκληρο χρόνο αφότου η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά από εμπόλεμες ζώνες.

Η βρετανική, κυριακάτικη εφημερίδα «The Οbserver» γράφει ότι πρόκειται για έναν 15χρονο Σύρο, ο οποίος έχει τραυματιστεί «βαθύτατα» λόγω των καθυστερήσεων και πρόσφατα προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

«Έχουν περάσει 14 μήνες από τότε που το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έκρινε ότι το αγόρι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μεταφερθεί άμεσα στη Βρετανία» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, που παράλληλα αποκαλύπτει ότι οι δημοτικές αρχές της περιοχής Χάμερσμιθ και Φούλαμ στο δυτικό Λονδίνο απάντησαν πριν από ένα χρόνο ότι έχουν χώρο να φιλοξενήσουν τον 15χρονο. «Οι αξιωματούχοι δεν δέχτηκαν την πρόταση –μια απόφαση που οργανώσεις λένε ότι προκάλεσε “μη αναστρέψιμες βλάβες” στο παιδί, που είχε χάσει κάθε επαφή με την οικογένειά του στη Συρία» εξηγεί επίσης το δημοσίευμα, που φιλοξενεί, παράλληλα, και δηλώσεις της επικεφαλής κοινωνικής λειτουργού του λονδρέζικου δήμου, Γιαννούλα Κεφαλά.

observer

Το δημοσίευμα, όπως εμφανίζεται στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας

«Είναι απολύτως σαφές από την επίσκεψή μου ότι η μακρά καθυστέρηση προκάλεσε φρικτές βλάβες σε αυτό το παιδί και πως οι υπάρχοντες πόροι στην Ελλάδα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτού του παιδιού» τόνισε η ίδια.

Ο έφηβος λαμβάνει τώρα ισχυρά ψυχιατρικά φάρμακα, θεραπεία που ανησυχεί τους γιατρούς του αλλά θεωρείται -αυτή την περίοδο- απαραίτητη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ο 15χρονος κρατείτο σε αστυνομικό κελί και δεν είχε πρόσβαση σε γιατρούς. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ήταν υποχρεωμένος να κοιμάται σε ένα στρώμα στο πάτωμα…

Η μεταφορά του έφηβου αναμένεται, όμως, να «ξεμπλοκάρει» υποθέσεις παιδιών, που βρίσκονται σε αντίστοιχα δυσμενή θέση.

Οι βρετανικές αρχές έχουν ήδη εντοπίσει 300 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα, που πληρούν τα κριτήρια που θέτει η τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης Νταμπς και θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν στη Γηραιά Αλβιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ