ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής ρωσικού στρατού: «Η ενεργή φάση της επιχείρησης στη Συρία κατά του ISIS ολοκληρώνεται»

Επικεφαλής ρωσικού στρατού: «Η ενεργή φάση της επιχείρησης στη Συρία κατά του ISIS ολοκληρώνεται»
Συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Στα τελευταία της στάδια βρίσκεται πλέον η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ολοκληρώνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αν και παραμένουν μια σειρά από προβλήματα, αυτό το στάδιο φθάνει λογικά στην κατάληξή του».

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιρανό και Τούρκο ομόλογό του στο Σότσι, στη νοτιοδυτική Ρωσία. Οι πρόεδροι των τριών αυτών χωρών συναντήθηκαν τη Δευτέρα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντά χτες το βράδυ τον Σύρο Μπασάρ αλ΄-Άσαντ.

«Όσον αφορά στην κοινή εργασία μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, η επιχείρηση αυτή πλησιάζει στο τέλος της» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση, που ξεκίνησε το 2015, επέτρεψε στον συριακό στρατό να ανακαταλάβει από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος την αρχαία πόλη Παλμύρα και να εκδιώξει τους αντάρτες από το προπύργιό τους, το Χαλέπι, στον βορρά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκδίωξαν το βράδυ της Κυριακής τους τζιχαντιστές από την Μπουκαμάλ, τελευταίο αστικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει χάσει σχεδόν το σύνολο των εδαφών τα οποία κατείχε και του οποίου το «χαλιφάτο», το οποίο ανακήρυξε το 2014, κατέρρευσε.

Κατά τη συνάντηση «ο Άσαντ διαπίστωσε με ικανοποίηση πως η επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που επέτρεψε να σωθεί η Συρία, έφθασε ντε φάκτο στο τέλος της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Ο Πούτιν τον διόρθωσε λίγο, λέγοντας πως υποτροπές είναι πιθανές (...) αλλά χωρίς να μπορούν να επενεργήσουν στην επιτυχή κατάληξη της επιχείρησης στο σύνολό της» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2016 την πρόθεσή του να μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ταρτούς (βορειοδυτικά) σε «μόνιμη ρωσική ναυτική βάση».

Ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε επίσης επιθετικά αεροπλάνα και βομβαρδιστικά που επιχειρούν από την αεροπορική βάση του Χμεϊμίν, προπύργιο των αλεβιτών του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, κοντά στη Λαττάκεια.

Η πρώην βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας παραχωρήθηκε στους ρώσους στρατιωτικούς στην αρχή της επέμβασής τους στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας τον οποίο θα ενημερώσει για τη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική συνδιάλεξη του Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, και μπορούμε να αναμένουμε πως ο Πούτιν θα ενημερώσει τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τη χθεσινή συνάντηση», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν υποδέχθηκε χθες τον Άσαντ στην κατοικία του στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, για να συνομιλήσουν για την ανάγκη μετατόπισης από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επιδίωξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Το Ιράν κήρυξε το τέλος του Ισλαμικού Κράτους

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κήρυξε το «τέλος του Ισλαμικού Κράτους» κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος στην κρατική τηλεόραση.

2017 11 14T085010Z 1473762114 RC1A65740000 RTRMADP 3 IRAN QUAKE ROUHANI


Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί

Το ίδιο «μήνυμα» έστειλε και στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της δράσης της τζιχαντιστικής ομάδας στη Συρία και το Ιράκ σε μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στην επίσημη ιστοσελίδα της φρουράς, Sepah News.

Στην εν λόγω ανακοίνωση ο στρατηγός ευχαρίστησε επίσης τη συμμαχική δύναμη, Χεζμπολάχ -τη λιβανική ένοπλη ομάδα- για τον «αποφασιστικό» ρόλο της στη μάχη κατά της οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ