ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Στενεύουν τα περιθώρια για τον εντοπισμό του υποβρυχίου – Τελειώνει το οξυγόνο

Αργεντινή: Στενεύουν τα περιθώρια για τον εντοπισμό του υποβρυχίου – Τελειώνει το οξυγόνο
REUTERS/ MARCOS BRINDICCI

Ενάντια στο χρόνο συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου ARA San Juan, το σήμα του οποίου χάθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το χειρότερο σενάριο είναι το πλήρωμα, που αποτελείται από 44 άτομα, να μείνει χωρίς οξυγόνο, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το οξυγόνο επαρκεί μόνο για λίγες ώρες ακόμα –εάν δεν έχει καταφέρει να μαζέψει φρέσκο αέρα από την επιφάνεια.

Την ίδια ώρα, τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι εντοπίστηκε σήμα που μπορεί να προέρχεται από το χαμένο υποβρύχιο. Το σήμα εντοπίστηκε από αεροπλάνο του αμερικανικού ναυτικού που συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας.

Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι το σήμα εντοπίστηκε στα 185 μίλια από την ακτή και σε βάθος 70 μέτρων περίπου (230 ποδιών), όπως και ότι επρόκειτο για «εκπομπή θερμότητας» από μεταλλικό αντικείμενο.

Oι συγγενείς των μελών του πληρώματος περνούν δραματικές στιγμές αγωνίας, περιμένοντας στη βάση Μαρ ντελ Πλάτα, όπου αναμενόταν να φτάσει το υποβρύχιο τη Δευτέρα και ελπίζοντας να εντοπιστεί το υποβρύχιο.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο οι ναυτικές βάσεις της Αργεντινής έλαβαν επτά κλήσεις, οι οποίες, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε αργότερα, δεν προέρχονταν από το αγνοούμενο υποβρύχιο.

Πλοία και αεροπλάνα από τουλάχιστον επτά χώρες «οργώνουν» τον ωκεανό στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Οι έρευνες συνεχίζονται σε μια ακτίνα 300 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αργεντινής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ